• 08.05.2024

10 овочів, які варто додати до раціону влітку

Лип 25, 2022

ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» спільно з Центром громадського здоров’я України надає інформацію

Війна змусила багатьох пережити стрес, відчути травматичний досвід переїздів та довготривалих поїздок у чужі міста та країни. В таких умовах налагодити здорове харчування — завдання не з легких.

Проте збалансована їжа, багата вітамінами й мікроелементами, може зміцнити ваш організм. Також правильне харчування позитивно впливає на ваше психічне здоров’я.

Літо в розпалі, а отже, час свіжих овочів і фруктів, які зараз доступніші і смачніші, ніж у будь-яку іншу пору року.

Ось 10 корисних сезонних овочів, які обов’язково варто включити до вашого раціону

Буряк

Час коренеплодів тільки починається. Буряк ще не має своєї характерної щільної структури, але містить більше солодкого соку. Завдяки високому природному вмісту калію й нітросполук, буряк буде корисним для профілактики серцево-судинних захворювань і нормалізації тиску. Червоний пігмент буряків — беталаїн — має протизапальну, антиоксидантну дію, надає позитивний ефект при метаболічних і шлунково-кишкових захворюваннях.

Солодкий перець

Перець є джерелом вітаміну А, С, Е і вітаміну В6. Зрілий солодкий перець містить у 6 разів більше вітаміну С, ніж лимон. А в червоному й жовтому перці вміст провітаміну А (каротину) такий же, як у моркві. Деякі сорти перцю містять пекучу речовину капсаїцин, що має протизапальну, болезаспокійливу й онкопротекторну властивість.

Морква

Хоч морква доступна цілий рік, зараз вона особливо смачна. Морква не тільки джерело мікроелементів, а також має різні вітаміни. Зокрема, один із лідерів за вмістом провітаміну А, необхідного нам для гарного зору, міцного імунітету і здорової шкіри. А ще, морква, як і буряк, багата фолатами, які необхідні дітям і вагітним жінкам.

Кукурудза

Кукурудзяні зерна багаті на вітаміни: РР, Е, D, К, вітаміни групи В (В1, В2), а також аскорбінової кислоти. А ще на цінні мінеральні речовини: солі калію, кальцію, фосфору, заліза й магнію, а також мікроелементи: нікель і мідь. Але головне — кукурудза є джерелом клітковини, корисної для нашого травлення.

Огірки

Огірок містить аскорбінову, фолієву й пантотенову кислоту, а також інші вітаміни та біологічно активні речовини. Ці овочі можуть зменшити відчуття голоду, втамувати спрагу та водночас наситити корисними вітамінами та мінеральними речовинами.

Молода квасоля

Квасоля містить білки, вітаміни й мінеральі речовини. Саме квасоля є джерелом рослинного білка. Ви можете використовувати її в супах, салатах, м’ясних і овочевих стравах.

Молода картопля

Хоч традиційно картоплю розглядають як вуглеводну їжу, літню молоду картоплю відносять до крохмалистих овочів. У ній менше вуглеводів і більше води, ніж у зрілій осінньо-зимовій картоплі. Готувати молоду картоплю можна навіть з добре вимитим лушпинням.

Помідори

Помідори влітку кардинально відрізняються від тих червоних кульок, які ми купуємо в супермаркеті взимку. Крім високого вмісту провітаміну А, вітаміну С та інших вітамінів, помідори містять особливу корисну речовину — лікопін, що є антиоксидантом і здатний знижувати ризик розвитку раку. Ця речовина стає більш доступною, якщо помідор піддати термічній обробці.

Цибуля

Молода цибуля влітку доречна до будь-якої страви. Їй притаманні антиоксидантні, протизапальні та імуномодулюючі властивості. Цибуля багата на вітамін С, мінеральні речовини. Додавайте зелені гілля та корінець цибулі до свіжої або термічно обробленої їжі.

Баклажани

Окрім вітамінів і мінеральних сполук, у баклажанах високий вміст поліфенолів. Вони корисні для серцево-судинної системи людини, перешкоджають розвитку діабету, знижують ризик розвитку раку і зміцнюють імунітет. Також сирі і відварені баклажани мають виражений антибіотичний ефект.

А ось тут є докладні поради про те, як налагодити здорове харчування в умовах війни: https://bit.ly/3G3drc8