• 16.05.2024

1 серпня – Міжнародний день грудного вигодовування і лактації

Сер 1, 2022

Грудне вигодовування з давнини є важливою частиною материнства. В людському розумінні, це не проста біологічна функція — в ній закладено також культурні та етичні аспекти. Материнське молоко оспівано в старовинних легендах, а сам процес годування представлений в багатьох відомих витворах мистецтва. Але були й часи, коли матері віддавали перевагу штучним сумішам, а грудне вигодовування вважали непотрібним.     Зараз грудне молоко вважається золотим стандартом дитячого харчування, який активно популяризує ВООЗ та інші міжнародні організації. Існує навіть спеціальне свято —   Міжнародний день грудного вигодовування і лактації, який щороку відзначається 1 серпня.

Грудне вигодовування сприяє зміцненню здоров'я як матерів, так і дітей.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, збільшення грудного вигодовування до майже універсального рівня може щорічно рятувати більше 800 000 життів дітей, більшість з яких складають діти у віці до 6 місяців.

Грудне вигодовування знижує ризик розвитку у матерів раку молочної залози, раку яєчників, діабету 2 типу та хвороб серця. Підраховано, що збільшення грудного вигодовування може запобігти більш ніж 20 000 випадків материнської смертності в рік тільки від раку молочної залози.

Педіатри вважають, що якби всіх дітей до 6-місячного віку годували виключно грудним молоком, це зменшило б показники дитячої смертності мінімум на 1000 випадків на рік.  Але, крім зрозумілих причин користі грудного вигодовування для дитячого й материнського здоров’я, є й такі, що не одразу привертають увагу, проте є не менш важливими в глобальному вимірі.

Наприклад, грудне молоко, являючись природним і відновлювальним ресурсом, захищає навколишнє середовище від пластику та консервних банок. Крім того, воно завжди має оптимальну температуру і його не потрібно підігрівати, а це сприяє збереженню енергоносіїв.

   Міжнародний день грудного вигодовування і лактації допомагає позбавитися від упередженого ставлення до годування дітей у громадських місцях, адже це досі є проблемою в деяких країнах.