• 02.05.2024

Грудне вигодовування в умовах війни

Сер 4, 2022

ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» спільно з Центром громадського здоров’я України надає інформацію

Триває Тиждень грудного вигодовування (ГВ).

В умовах війни ГВ дуже важливе як для матері, так і для дитини. У жінок, які опинилися в складних умовах, можуть бути страхи та упередження, що заважають розпочати годувати грудьми малюків.

Грудне молоко має багато переваг, їх не може замінити суміш, адже воно:

Забезпечує потреби дитини у їжі та рідині протягом першого півріччя життя дитини. Навіть у спеку воно допоможе вашому малюкові втамувати спрагу.

Безпечне та містить необхідні антитіла, що сприяють захисту дитини від хвороб. Діти, які перебувають на грудному вигодовуванні, мають менший ризик ожиріння, розвитку діабету на пізніших етапах життя.

Має заспокійливу дію — діти, які ростуть на грудному вигодовуванні, менше плачуть, мають кращий зір.

Завжди під рукою.

Може продовжуватися під час стресу також.

Найбільш гігієнічний спосіб нагодувати маля — дезінфікувати посуд для цього не потрібно.

Довготривале — годувати дитину можна 1 рік та довше.

Навіть якщо мати недостатньо харчується, вона може продовжувати годувати грудьми.Не припиняйте ГВ, якщо ваше маля перебуває на ньому менш як пів року. Не починайте давати дитячі суміші, якщо ви раніше цього не робили. Продовження ГВ дасть дитині більше шансів вижити.

В умовах війни та вимушеного переміщення або в укриттях, де збирається багато людей, на вокзалах, у потягах, мама з дитиною можуть опинитися в умовах антисанітарії та відсутності всього необхідного. У такому випадку використання сумішей несе в собі багато загроз для здоров’я та розвитку малюка. Чим молодше немовля, тим більше ризиків може спричинити штучне вигодовування.

Жінкам, які припинили ГВ, можна спробувати його відновити. Для цього потрібно частіше прикладати дитину до грудей, тоді молоко може знову з’явитися.

Пам’ятайте, що суміші не здатні замінити ГВ. В умовах війни безпека матері та немовляти має бути первинним пріоритетом.

За змоги проконсультуйтеся зі своїм лікарем, якщо маєте переживання щодо ГВ.