• 15.05.2024

Цистит

Сер 10, 2022

ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» спільно з Центром громадського здоров’я України надає інформацію

Умови війни для багатьох асоційовані з переохолодженням, зайвою вологістю та не завжди належними можливостями для особистої гігієни. А ці фактори зокрема можуть спричиняти скарги на здоров’я сечостатевої системи.

У цьому сенсі людей може непокоїти:

дискомфорт, печіння, біль під час сечовипускання;

неприємні відчуття внизу живота над лобком;

підвищення температури;

зміна кольору сечі тощо.

Перше, що варто запам’ятати: просте сидіння на холодній поверхні не провокує розвиток циститу чи пієлонефриту (запалення видільної системи нирок). Хоча значне переохолодження дійсно може стати поштовхом до розвитку патологічного процесу, якщо бактеріальна флора потрапила в сечовивідні шляхи.

Іншим важливим фактом є те, що зовсім не кожен випадок болючості при сечовипусканні необхідно лікувати антибіотиками. Якщо скарги обмежуються цим, і у вас немає підвищеної температури, сеча не змінила колір, то переважно достатньо простих заходів:

пити більше рідини;

при вираженому больовому синдромі застосувати парацетамол чи ібупрофен.

Ймовірно, симптоми пройдуть за кілька днів. Проте якщо стан продовжує погіршуватися, з’являється лихоманка та наростає біль у попереку, варто проконсультуватися з лікарем для призначення оптимальної терапії.

Окрім уникнення переохолоджень, профілактика циститу — це дотримання гігієни статевих органів. Інфекція полюбляє починатися знизу та підніматися сечовивідними шляхами, тому варто запобігати їй на самому початку.