• 17.05.2024

Розроблено практичний посібник з когнітивно-поведінкової терапії для зниження вживання алкоголю пацієнтами замісної підтримувальної терапії.

Сер 10, 2022

ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» спільно з Центром громадського здоров’я України інформує

Експертами за підтримки Центру громадського здоров’я розроблено практичний посібник для медичних і соціальних працівників «Когнітивно-поведінкова терапія для зниження вживання алкоголю пацієнтами замісної підтримувальної терапії».

Посібник створили у відповідь на запит практичних фахівців, які залучені до впровадження ЗПТ в Україні та працюють з пацієнтами щодня.

Вживання алкоголю пацієнтами замісної підтримувальної терапії (ЗПТ) — особлива проблема, оскільки суттєво підвищує ризик передозувань, особливо в найскладніший для пацієнта період індукції. До того ж, провокує розвиток захворювань печінки, зокрема, за наявності такого супутнього захворювання як вірусний гепатит. За оціночними даними станом на 1 січня 2022 року від 5,5 до 8,5 тисяч пацієнтів ЗПТ мають розлади внаслідок вживання алкоголю.

Матеріали посібника покликані удосконалити систему підтримки пацієнтів ЗПТ, спровокувати вихід її за межі виписки препаратів і перетворення на комплексну, цілісну систему піклування про психічне та фізичне здоров’я пацієнтів.

Переглянути та завантажити посібник: https://bit.ly/3vMOaiF