• 15.05.2024

Як буряк може допомогти покращити здоров’я

Сер 12, 2022

ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» спільно з Центром громадського

Літо — це час, щоб ласувати овочами та фруктами. А ще готуватися до осінньої негоди та хвилі вірусних хвороб, зокрема COVID-19, що чекає на нас. Зараз важливо зміцнювати свій імунітет та дбати про фізичне і психічне здоров'я.

Влітку буряк ще не має своєї характерної щільної структури, він сповнений солодкого соку. Ця рослина є справжньою знахідкою для тих, хто шукає корисні продукти.

Буряк має антиоксидантні та протизапальні властивості, є відмінним засобом для профілактики серцево-судинних захворювань. Червоний пігмент буряків беталаїн надає позитивний ефект при порушенні обміну речовин, шлунково-кишкових захворюваннях, при цукровому діабеті 2 типу. А ще буряк містить мікроелементи та вітаміни, що позитивно впливають на імунітет.

Нещодавні дослідження показали, що вживання буряків сприяти поліпшенню стану здоров’я при гіпертонії, атеросклерозі, цукровому діабеті 2 типу та деменції.

Цю рослину не обов'язково відварювати. Якщо буряк натерти або порізати соломкою, він відмінно смакуватиме з часником і свіжою зеленню. Заправте страву корисною рослинною олією, додайте трохи лимонного соку, і отримаєте чудовий літній салат. Також сік буряка можна додати у домашній лимонад.

Якщо ще не куштували страви з буряком, обов’язково спробуйте! Ця рослина має бути у вашому раціоні.