• 16.05.2024

Нарада з питань імунізації

Сер 16, 2022

Головна державна санітарна лікарка Кіровоградської області Надія Оперчук провела нараду щодо Програми з імунізації.

В ході наради відбулося обговорення Проєкту наказу МОЗ України «Про затвердження Змін до Положення про організацію і проведення профілактичних щеплень, порядку забезпечення належних умов зберігання, транспортування, приймання та обліку вакцин, анатоксинів та алергену туберкульозного в Україні, Порядку відпуску громадянам вакцин та анатоксинів через аптечну мережу».

Зупинилась на виконанні порівняльних показників рутинної імунізації та COVID-19 серед мешканців області та внутрішньо переміщених осіб.

За 7 місяців поточного року відсоток охоплення проти дифтерії, правця та кашлюка дітей до 1 року становить 57,2% (по Україні – 33,9%);

Проти кору, краснухи та паротиту до 1 року – 63,8% (по Україні – 39,7%);

Проти поліомієліту до 1 року – 54,3% (по Україні – 33,3%);

В 6 років проти дифтерії - 47,9% (по Україні – 33,1%);

Дорослі проти дифтерії та правця – 15,2% (по Україні – 16,4%).

Недостатній обсяг щепленнями дорослих став наслідком активних міграційних процесів через військове вторгнення рф на територію України.

В період воєнного стану надзвичайно актуальними постають питання збереження здоров’я населення області, військовослужбовців проти інфекційних хвороб,  у тому числі праця та дифтерії, які є - супутниками війни.

Внутрішньо переміщені особи отримали щеплення проти COVID-19 - 1661 особа.

В області функціонують 97 постійних пунктів щеплень та 3 центри масової вакцинації проти COVID-19, де достатня кількість вакцин для проведення щеплень.

Зосереджена увага на те, що імунізація є питанням національної безпеки. Щепленнями проти контрольованих інфекційних захворювань засобами специфічної профілактики охоплені прибулі з інших територій діти в кількості 1530.

Щеплення проводились відповідно обов’язкової імунізації проти 10 інфекцій:  туберкульоз, дифтерія, кашлюк, правець, поліомієліт, кір, краснуха, епідемічний паротит, вірусний гепатит В, гемофільна інфекція типу В.

Результати показників свідчать, що охоплення профілактичними щепленнями населення області вище показників по Україні.

Імунізація населення є основним напрямком на сьогодення.