• 15.05.2024

Вакцинація від кору, паротиту та краснухи. У якому віці її робити?

Сер 18, 2022

ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» спільно з Центром громадського здоров’я України надає інформацію

Щеплення проти кору, паротиту та краснухи є в Національному календарі профілактичних щеплень.

Вакцини проти цих захворювань закуповують державним коштом, тому вони є безоплатними та якісними.

Батьки маленьких дітей, які пропустили щеплення, можуть просто звернутися до свого педіатра або сімейного лікаря та спланувати візит. Для внутрішньо переміщених осіб не потрібно укладати нову декларацію з лікарем – достатньо просто прийти до медзакладу.

Схема вакцинації:

Перша доза ін’єкційно в 12 місяців

Друга доза ін'єкційно в 6 років

В одній дозі дитина отримує захист одразу від трьох небезпечних хвороб

Кір — одна з головних причин дитячої смертності у світі. Кір має тяжкий перебіг і часто потребує госпіталізації. Може призвести до пневмонії, вушної інфекції, запалення мозку, інших серйозних ускладнень, а також до інвалідності та смерті.

Краснуха — типова дитяча хвороба. Перебіг краснухи трохи нагадує кір або ГРВІ: підвищення температури, червона висипка по всьому тілу, збільшення потиличних лімфовузлів. Джерелом інфекції є хвора людина, навіть за відсутності проявів.

Попри те, що часто краснуха перебігає в дітей легко, у підлітків та дорослих це захворювання може спричинити тяжкі ускладнення. Зокрема, захворювання суглобів, розлади центральної нервової системи.

Епідемічний паротит у народі більш відомий під назвою свинка, оскільки через ураження слинних залоз хворий має дуже специфічний вигляд. Для хвороби характерне болісне опухання привушних, слинних, підшлункової, статевих залоз.