• 15.05.2024

Які вітаміни нам необхідні влітку?

Сер 18, 2022

ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» спільно з Центром громадського здоров’я України надає інформацію

Для нашого фізичного та ментального здоров'я дуже важливо задоволення потреб у вітамінах. Повноцінне харчування, яке містить багато необхідних вітамінів здатне зміцнювати наш імунітет. Крім простих правил, яких ми маємо дотримуватися для зниження можливості інфікування та розповсюдження вірусу SARS-CoV-2, важливо звертати увагу на харчування та подбати про його повноцінність, щоб знизити ризики захворювання.

Вітамін А

Нестача вітаміну А може спричиняти не тільки проблеми зі шкірою. Це також може привести до ламкості волосся, нігтів, хвороб зубів і кісток, а також до поганого самопочуття і проблем із зором. Найбільше вітаміну А міститься в печінці тварин, а також риб'ячому жирі, молочних продуктах, яйцях. У рослинах міститься провітамін А, тобто попередник вітаміну — каротин, який в організмі перетвориться на сам вітамін А. Найбільше каротину міститься в помаранчевих і жовтих овочах і фруктах. Лідерами є морква, гарбуз, мангольд, цукіні, морква, диня, солодкий перець, червоний перець.

Вітамін D

Проблеми, спричинені дефіцитом вітаміну D, включають підвищену стомлюваність, млявість, болі в суглобах і м'язах, збільшення ваги та проблеми з травленням. При дефіциті вітаміну D наш організм не може засвоювати кальцій, що призводить до ламкості кісток, проблем із зубами. Для того, щоб відновити втрачений за холодний період року запас вітаміну, нам достатньо проводити 10-15 хв в день на сонці. Основним джерелом вітаміну D у їжі є жирна морська риба. Безумовний лідер за вмістом вітаміну D — печінка тріски. За нею у списку йде скумбрія. А далі інші риби: лосось, оселедець, сардини, рибна ікра та ін.

Вітамін Е

Вітамін Е є одним з найпотужніших природних антиоксидантів. Абсолютним лідером за вмістом вітаміну Е є соняшникова олія. У менших кількостях вітамін міститься практично у всіх нерафінованих рослинних оліях, насінні та горіхах. Також невелика його кількість міститься в овочах та рослинах, таких як шпинат, червоний перець, спаржа, часник.

Вітамін С

Дуже важливий вітамін для імунної системи. Ввін бере участь в багатьох різноманітних життєво-важливих процесах. Вітамін С не є рідкісним і в різних кількостях міститься практично у всіх овочах і фруктах, а також в зелені. Безумовно заслуговують на увагу літні ягоди та фрукти: полуниця, смородина, чорниця, аґрус.

Важливо пам’ятати, якщо у вас є симптоми, що можуть свідчити про недостатність вітамінів або ви себе погано почуваєте, звертайтеся до лікаря! Не приймайте дієтичні добавки або вітаміни просто, бо подумали, що вам це треба. Дієтичні добавки та БАДи не показали свою ефективність при лікуванні хвороб або при профілактичному використанні без відповідних показів. Неконтрольоване приймання таких засобів може навіть нашкодити. Тому важливо вчасно звертатися до лікаря.