• 14.05.2024

Лептоспіроз на Кіровоградщині

Сер 19, 2022

Головна державна санітарна лікарка Кіровоградської області Надія Оперчук надала інтерв’ю Суспільному ТБ та розповіла, що за поточний тиждень зареєстровано 2 лабораторно підтверджених випадки лептоспірозу серед мешканців Новоукраїнської ТГ Новоукраїнського району та Олександрівської ТГ Кропивницького району.

А саме:

  • жінка , 54 років, мешканка, м. Новоукраїнка, яка проживає в приватному будинку, має домашніх тварин, а також дрібну рогату худобу;
  • чоловік, 43 років, мешканець с. Михайлівка Олександрівської ТГ, також утримує 4 домашніх тварин, постійно займався риболовлею в місцевому ставку.

«Фахівцями установи проводиться епідеміологічне розслідування із лабораторними методами досліджень з метою встановлення джерела інфекції та шляхів її передачі» – додала Надія Оперчук.

Лептоспіроз - гостра інфекційна хвороба з групи особливо небезпечних інфекцій (зоонозів), яка перебігає з гарячкою, загальною інтоксикацією, ураженням нирок, печінки, серцево-судинної, нервової систем, геморагічним синдромом.

Основний шлях зараження людини – водний, зараження відбувається при купанні та вживанні води з неблагополучної водойми. Лептоспіри з виділенням тварин (сечею) потрапляють у водойми, а в домашніх умовах – на продукти харчування або ємності із застійною водою.

У воді відкритих водоймищ збудники лептоспірозу зберігають свою життєздатність, залежно від умов, протягом 30 днів і більше, у вологому грунті – до 3-х місяців.

«У Кіровоградській області щороку реєструється від 4 до 10 випадків лептоспірозу, на жаль, 1-2 закінчуються летально», -зазначила Головна державна санітарна лікарка Кіровоградської області Надія Оперчук.