• 05.05.2024

Постконтактна профілактика ВІЛ під час війни

Сер 25, 2022

ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» спільно з Центром громадського здоров’я України надає інформацію

Постконтактна профілактика ВІЛ призначається у разі професійного або випадкового (непрофесійного) небезпечного контакту.

Коли ми говоримо про професійний контакт, зазвичай це стосується медичних працівників та працівників екстрених служб. Професійним контактом з ВІЛ вважається контакт з кров’ю або рідинами, що містять кров, потрапляння крові під шкіру, на ушкоджену шкіру або на слизові. Під час війни такі контакти можуть зростати через збільшення кількості травм, операцій, переливання крові тощо.

Випадковий (непрофесійний) контакт — це будь-який контакт, який стався поза професійною діяльністю. Наприклад:

під час сексу (незахищений секс або пошкоджений презерватив),

через спільне використання голок, шприців та іншого обладнання для ін’єкційного вживання наркотиків,

у разі сексуального насильства.

Залежно від того, був контакт професійним чи випадковим, існують різні алгоритми дій та першої допомоги після ймовірного інфікування. Проте важливо пам’ятати, що постконтактну профілактику ВІЛ необхідно розпочати якомога швидше протягом перших годин та не пізніше 72 годин після контакту.

Зазвичай курс постконтактної профілактики ВІЛ триває 28 днів. Протягом усього цього періоду використовуйте бар’єрну контрацепцію із вашим партнером або партнеркою, а також потурбуйтеся, щоб ви не користувалися спільними голками або шприцами, якщо вживаєте наркотики ін’єкційно.

Детальніше про план дій при потенційному інфікуванні та рівень ризику інфікування залежно від виду контакту за посиланням: https://bit.ly/32jv4kX

Важливо усвідомлювати, що постконтактна профілактика ВІЛ призначена для екстрених випадків і не є заміною інших способів профілактики. Якщо у вас підвищений ризик інфікування ВІЛ і небезпечні контакти трапляються доволі часто, розгляньте варіант доконтактної профілактики замість постконтактної.