• 05.05.2024

Віспа мавп: симптоми, ознаки та діагностика

Сер 25, 2022

Головна державна санітарна лікарка Кіровоградської області Надія Оперчук надала інтерв’ю Суспільному ТБ та розповіла про перші симптоми та ознаки віспи мавп, основні шляхи зараження та чим небезпечна ця хвороба.

«Віспа мавп є зоонозним вірусом – це означає, що вірус передається від тварини до людини. Значна кількість заражень відбувається не після укусів чи подряпин домашніх гризунів, а через дотик до їхньої підстилки або за допомогою прямого контакту зі звірком. Також фахівці не виключають аліментарний шлях зараження, коли вірус проникає в організм людини через недостатню термічну обробку вживаних тварин-носіїв у їжу.

Основними шляхами зараження віспою мавп є:

  • Контактний – прямий контакт із переносником;
  • Повітряно-краплинний – непрямий контакт через крапельки, які затримуються в повітрі після чхання або кашлю.

Інкубаційний період віспи мавп є досить тривалим і становить від 5 до 21 доби, але у більшості людей симптоми виявляються через 6-13 днів після зараження.

Головна небезпека віспи мавп полягає в особливостях передачі вірусу. Якщо він масово передаватиметься не тільки від тварин до людини, а й навпаки – це може призвести до ендемічності захворювання», - повідомила головна державна санітарна лікарка Кіровоградської області Надія Оперчук .

Станом на 22 серпня 2022 року  ВООЗ повідомила про 41 664 лабораторно підтверджені випадки, включаючи 12 смертей.

Станом на 25.08. 2022 року в Україні не зафіксовано випадків захворювання людей на інфекцію , спричинену вірусом віспи мавп.

В серпні 2022 року лабораторія ОНІ отримала для проведення лабораторного дослідження на вірус віспи мавп наборb із реагентами для 100 реакцій полімеразної ланцюгової реакції.

«З закладів охорони здоров’я з  метою діагностики відбраний матеріал від осіб, які відповідають визначенню підозрілого випадку інфікування вірусом віспи мавп (матеріал зі шкірних висипів) транспортуватиметься з відповідним направленням до ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України».

Після отримання позитивного результату лабораторного дослідження матеріал буде направлено для подальшого підтвердження та вивчення в референс-лабораторію ДУ « Центр громадського здоров’я МОЗ України» - наголошує Надія Оперчук.