• 08.05.2024

Віспа мавп: симптоми та діагностика

Сер 29, 2022

Головна державна санітарна лікарка Кіровоградської області Надія Оперчук надала інтерв’ю Центральному бюро новин (CBN) та розповіла про ознаки та перші симптоми віспи мавп, а також про небезпечність хвороби.

«Віспа мавп - рідкісне вірусне зоонозне захворювання (тобто захворювання, що передається людині від тварин), симптоми якого у людини схожі з симптомами, які спостерігалися в минулому у пацієнтів з натуральною віспою, проте менш серйозні.

Вірус віспи мавп в основному передається людині від диких тварин, таких як гризуни і примати. Його вторинне поширення шляхом передачі від людини людині носить обмежений характер.

Інкубаційний період віспи мавп є досить тривалим і становить від 5 до 21 доби, але у більшості людей симптоми виявляються через 6-13 днів після зараження.

Від віспи мавп немає специфічного лікування або вакцини, проте попередня вакцинація проти натуральної віспи євисокоефективноюпрофілактикою віспи мавп.

Головна небезпека віспи мавп полягає в особливостях передачі вірусу. Якщо він масово передаватиметься не тільки від тварин до людини, а й навпаки – це може призвести до ендемічності захворювання», - повідомила головна державна санітарна лікарка Кіровоградської області Надія Оперчук .

23 липня 2022 року ВООЗ оголосила спалах мавпячої віспи надзвичайною ситуацією світового масштабу.

Станом на 26.08. 2022 року в Україні не зафіксовано випадків захворювання людей на інфекцію , спричинену вірусом віспи мавп.

В серпні 2022 року лабораторія ОНІ отримала для проведення лабораторного дослідження на вірус віспи мавп наборb із реагентами для 100 реакцій полімеразної ланцюгової реакції.

«З закладів охорони здоров’я з метою діагностики відбраний матеріал від осіб, які відповідають визначенню підозрілого випадку інфікування вірусом віспи мавп (матеріал зі шкірних висипів) транспортуватиметься з відповідним направленням до ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України», - додала Надія Оперчук.