• 17.05.2024

Вересень – Всесвітній місяць обізнаності про хворобу Альцгеймера

Вер 1, 2022

Місяць вересень оголошено Всесвітнім місяцем обізнаності про хворобу Альцгеймера. У всьому світі проводиться інформаційна кампанія з метою підвищення поінформованості населення про хворобу Альцгеймера, підтримки наукових досліджень, спрямованих на пошуки методів лікування та покращення медичної допомоги хворим. 21 вересня щороку відзначається Всесвітній день обізнаності про хворобу Альцгеймера.

Хвороба Альцгеймера – це прогресуюче нейродегенеративне захворювання, найчастіша форма деменції (хронічне прогресуюче нейродегенеративне захворювання, до основних симптомів якого належить поступова втрата пам’яті, погіршення розумових здібностей, втрата контролю над своєю поведінкою та, в кінцевому результаті, можливості самостійно забезпечувати собі нормальну життєдіяльність). Хворі на цю патологію потребують догляду і допомоги у здійсненні навіть простих, побутових функцій.

Переважно зустрічається в осіб, старших 65 років. Хворобу вперше описав у 1906 р. німецький невролог Алоіс Альцгеймер. На сьогодні хвороба Альцгеймера – невиліковне захворювання. Причини захворювання не встановлені. Загалом у світі на хворобу Альцгеймера страждає понад 25 млн осіб.

Вчені активно працюють над створенням методів лікування хвороби Альцгеймера, серед яких досліджується клітинна терапія. Хвороба Альцгеймера характеризується втратою нейронів, тому застосування мезенхімальних стовбурових клітин, які здатні дати початок різним клітинним популяціям, у тому числі нейронам, видається перспективним підходом. Зокрема, відомо, про можливість отримання нейронів зі стовбурових клітин пуповинної крові.

Як метод профілактики хвороби Альцгеймера вчені рекомендують підтримувати інтелектуальну активність до глибокої старості, вчитися, вирішувати логічні задачі, вести здоровий спосіб життя.

В Україні Інститутом клітинної терапії розроблені програми ревіталізації та противікової терапії anti-age, що базуються на застосуванні стовбурових клітин та екстракту плаценти. Програма anti-age в Інституті клітинної терапії спрямована на сповільнення процесів старіння, відновлення життєвих сил, збереження фізичної та розумової активності до глибокої старості.

Тож всесвітній місяць обізнаності про хворобу Альцгеймера – гарна нагода для розповсюдження інформації про це важке захворювання та усвідомлення його тягаря. Щороку все більше країн приєднується до заходів Всесвітнього місяця поширення інформації щодо хвороби Альцгеймера.

Отже, у разі появи одного або більше симптомів у себе чи своїх близьких, необхідно звернутися до сімейного лікаря, якомога раніше.