• 17.05.2024

Новий метод доконтактної профілактики вірусу імунодефіциту людини

Вер 1, 2022

ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» спільно з Центром громадського здоров’я інформує

У світі з’явився новий метод доконтактної профілактики вірусу імунодефіциту людини — за допомогою використання ін’єкційного препарату тривалої дії. Відповідні настанови розроблені ВООЗ.

Ідеться про ін’єкційний каботегравір тривалої дії (CAB-LA). Його призначають людям, які мають підвищений ризик інфікування ВІЛ. Каботегравір вводиться внутрішньом’язово з інтервалом у чотири тижні для перших двох ін’єкцій та в подальшому кожні вісім тижнів.

Така форма ДКП ВІЛ-іфекції є безпечною та комфортною для пацієнтів. Її переваги у тому, що вона дає можливість спростити схему прийому препарату, адже схема пероральної ДКП вимагає щоденного прийому або прийому за потребою і необхідного дозування.

Наразі в Україні ведуться перемовини щодо пілотного впровадження можливості використання CAB-LA для комбінованої профілактики ВІЛ-інфекції в Україні.

Нагадаємо, в Україні доступна пероральна ДКП — як додатковий до бар’єрного захисту метод профілактики ВІЛ-інфекції для людей, які мають високий ризик інфікування. Деталі: https://prep.phc.org.ua/

Докладніше на сайті #ЦГЗ: https://bit.ly/3eaz9kq