• 17.05.2024

Як долають спалах поліомієліту на Закарпатті

Вер 5, 2022

ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» спільно з Центром громадського здоров’я надає інформацію

Команда Центру громадського здоровʼя спільно із фахівцями ВООЗ здійснила візит у Закарпатську область у рамках кампанії з подолання спалаху поліомієліту

Регіон обраний не випадково, адже сьогодні ця область приймає велику кількість внутрішньо переміщених людей, а також саме тут зафіксовано другий випадок поліомієліту в дитини, спричиненого циркулюючим вакциноспорідненим поліовірусом типу 2 (cVDPV2).

На місцях фахівці відділів епіднагляду та імунізації Центру громадського здоровʼя вивчали:

систему епідеміологічного нагляду;

готовність медичної системи регіону;

основні групи людей, які відмовляються від щеплення;

кількість дітей, які підлягають щепленню з урахуванням внутрішньо переміщених дітей;

можливі шляхи підвищення охоплення профілактичними щепленнями.

Епіднагляд за гострими вʼялими паралічами та ентеровірусами у 2022 році, у порівнянні з аналогічним періодом 2021 року, дещо покращився.

Аналіз охоплення профілактичними щепленнями у Закарпатській області за 7 місяців 2022 року свідчить про недостатній рівень виконання обсягів щеплень серед цільових груп населення. Якщо такий темп зберігатиметься, прогнозоване охоплення щепленнями на кінець року складатиме більше 80%, але не досягне необхідних 95%.

Докладно: https://bit.ly/3ebu9fy