• 21.09.2024

9 вересня – Міжнародний день алкогольного синдрому плода

Вер 9, 2022

Міжнародний день алкогольного синдрому плода відзначається щорічно з 1999 року.

Фетальний алкогольний синдром (далі – ФАС) (синоміни – алкогольний синдром плода, алкогольна ембріофетопатія, ембриональний алкогольний синдром, фетальні алкогольні ефекти) у дитини характеризується невиліковними фізичними і психічними вадами, спричиненими вживанням жінкою до та під час  вагітності алкогольних напоїв.

Синдром включає наявність аномалій в трьох різних областях організму: мозкові аномалії, пренатальний або постнатальний дефіцит росту та ваги, специфічні особливості структури обличчя та черепу.

Спостерігаються також інші аномалії: суглобів, зміни малюнка долонних складок, вроджені вади серця, аномалії зовнішніх статевих органів та ін.

У дітей, чиї матері регулярно приймали спиртні напої в період вагітності, виникає небезпечна схильність до алкоголю. Вважають, що  так званий миттєвий алкоголізм, тобто  стрімка поява пристрасті до  спиртного — наслідок внутріутробної алкогольної інтоксикації.

Ступінь вираженості ознак хвороби корелюється тяжкістю алкоголізму матері. Невідомо, що впливає більше на порушення: кількість, частота чи час вживання алкоголю. При малих дозах алкоголю у дитини можуть не проявлятися усі симптоми ФАС, але страждати від порушень фетального алкогольного спектру дитина може.  Навіть якщо допологовий вплив алкоголю не призведе до розвитку ФАС, лікарі рекомендують майбутнім матерям повністю утримуватись від спиртних напоїв під час вагітності.

Лікування ФАС включає в себе хірургічне втручання (усунення косметичних дефектів, операції на серці та ін); безперервне спостереження у невролога; заняття з психологом, психотерапевтом для корекції поведінки і соціальної адаптації, заняття з логопедом,  фізіотерапію, масаж і постійну роботу батьків і близьких.

Єдине, що можуть зробити батьки і лікарі для дитини з ФАС – це проводити безперервну корекцію небезпечних симптомів, щоб забезпечити в цій ситуації максимально комфортне і повноцінне життя.