• 17.05.2024

Міжнародний день гінекологічного здоров’я

Вер 10, 2022

10 вересня відзначається Міжнародний день гінекологічного здоров'я. Гінекологія – галузь медицини, що вивчає захворювання, характерні лише для жіночого організму будь-якого віку, i насамперед, захворювання жіночої репродуктивної системи.

Гінекологічне здоров'я має великий вплив на всі системи організму жінки. Регулярно відвідувати гінеколога та проходити всі необхідні обстеження – золотий стандарт відмінного самопочуття для жінки. При виникненні тривожних симптомів слід одразу йти на консультацію, а не займатися самолікуванням.

Обов’язково проходити профілактичні огляди гінеколога всім жінкам не рідше 1 разу на рік та цитологічне дослідження шийки матки не рідше 1 разу на 3 роки. Перший візит до гінеколога варто зробити в підлітковому віці, коли у дівчини з’являється перша менструація. Це може бути розмова чи пояснення певних процесів в організмі. Важливо, щоб дівчата розуміли, що надалі можна консультуватися з гінекологом про перший секс, як захистити себе від інфекцій, як обрати контрацепцію. Гінекологічні огляди допомагають контролювати процес статевого дозрівання та вчасно виявити його порушення або вроджені хвороби жіночих статевих органів. Для жінки, яка займається сексом, щорічний огляд обов'язковий. Секс забороняється під час менструації. Під час менструації гінекологічні огляди також не проводять. За 2-3 дні до огляду рекомендується утриматися від статевого акту, використання тампонів, спреїв, свічок. Не раніше як за 2 години перед оглядом необхідно вимити зовнішні статеві органи чистою теплою водою та випорожнити сечовий міхур. У жінок репродуктивного віку ультразвукове дослідження жіночих статевих органів, молочних залоз, мамографію бажано проводити в першу фазу менструального циклу, тобто десь на 7-8 день від першого дня останніх місячних. Визначення рівня статевих гормонів в більшості випадків проводиться з 2-ого по 3-й день менструального циклу.

Мати гарне гінекологічне здоров'я – це перш за все попередити такі групи захворювань, як: гінекологічні захворювання запального характеру – виникають внаслідок дії патогенних організмів специфічних або не специфічних форм; гінекологічні захворювання, викликані порушеннями в ендокринній системі – порушення гормонального фону; гіперпластичні, дистрофічні, предпухлинні та пухлинні процеси в області жіночих статевих органів; порушення менструальної функції, патологічна секреція, біль, порушення сексуальної функції, клімактеричні розлади. Бути гінекологічно здоровою – це і задовільне, безпечне сексуальне життя, його якість, здатність народжувати здорових дітей та можливість вирішувати, коли, як, як часто народжувати; це і відсутність ускладнень під час вагітності, пологів та в післяпологовому періоді; це і використання сучасних методів контрацепції, як засобу попередження аборту. Адже аборт – це порушення права ненародженої дитини на життя, він негативно впливає на соматичний, сексуальний, емоційний стан здоров’я жінки, на взаємовідносини між партнерами.

Нагадуємо, що зменшення негативного впливу зовнішніх та внутрішніх факторів, перехід до збалансованого харчування, відмова від шкідливих звичок, помірна фізична активність, дотримання режиму праці та відпочинку, попередження раннього початку статевого життя, дотримання гігієни статевого життя, проведення вакцинації проти вірусу папіломи людини (найкраще до початку статевого життя в 13-14 років), правильна психологічна гігієна – бажано уникати стресових реакцій, мудре ставлення до життя, до вибору статевого партнеру, регулярні медичні огляди – це не такий вже й великий перелік складових здорового способу життя, і якщо виконувати всі настанови, то матимемо здорову націю. Краса в поєднанні зі здоров’ям – складові жіночого щастя. Дбайте про своє здоров'я змолоду, дорогі жінки!