• 17.05.2024

Фахівці Центру громадського здоровʼя пройшли тренінг з оптимізації епіднагляду за поліовірусом

Вер 19, 2022

ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» спільно з Центром громадського здоров’я надає інформацію

Фахівці Центру громадського здоровʼя та Центрів контролю та профілактики хвороб взяли участь у семінарі з оптимізації епіднагляду за поліовірусами з акцентом на епіднагляді за навколишнім середовище. Організатори: ВООЗ у м. Гельсінкі.

Під час семінару фахівці оновили знання та познайомились з новими практиками особливостей проведення епіднагляду за поліомієлітом в умовах рутинного нагляду та розслідування спалахів. Аналогічний тренінг також заплановано для вірусологічних фахівців, які отримають знання щодо сучасних методів лабораторної діагностики поліомієліту.

Епіднагляд за поліовірусом — важлива складова захисту громадського здоровʼя та відстеження розповсюдження вірусів. Оосбливо в час війни.

Нагадуємо, що у жовтні 2021 року в Україні зафіксували перший випадок поліомієліту в Рівенській області. За результатами досліджень у Регіональній референс-лабораторії м. Гельсінкі, півторарічна дівчинка інфікувалася дериватом вакцинного поліовірусу типу 2 (VDPV2). А вже в січні 2022 року Центр громадського здоров’я повідомив про другий випадок гострого в’ялого паралічу в дитини з Закарпаття, спричинений тим самим типом поліовірусу.

Докладно https://bit.ly/3Duq9RX