• 02.05.2024

Віспа мавп, її симптоми та ознаки

Вер 22, 2022

Головна державна санітарна лікарка Кіровоградської області Надія Оперчук надала інтерв’ю Суспільному ТБ та розповіла про те, що 19 вересня в Україні був зареєстрований другий випадок віспи мавп, а також назвала перші симптоми та ознаки хвороби.

«Віспа мавп - рідкісне вірусне зоонозне захворювання (тобто захворювання, що передається людині від тварин), симптоми якого у людини схожі з симптомами, які спостерігалися в минулому у пацієнтів з натуральною віспою, проте менш серйозні.

Вірус віспи мавп в основному передається людині від диких тварин, таких як гризуни і примати. Його вторинне поширення шляхом передачі від людини людині носить обмежений характер», - говорить Надія Оперчук.

Інкубаційний період віспи мавп є досить тривалим і становить від 5 до 21 доби, але у більшості людей симптоми виявляються через 6-13 днів після зараження.

Інфекцію можна розділити на два періоди:

  1. Період інвазії (0-5 днів).

Супроводжується гарячкою, сильним головним болем, збільшенням лімфатичних вузлів, болем в спині, міалгією (біль у м'язах) і сильною астенією (слабкістю).

  1. Період висипки (через 1-3 дні після виникнення лихоманки).

Спочатку виникає на обличчі (в 95% випадків) і потім поширюється на інші частини тіла (долоні та ступні в 75% випадків). Висипання проходять кілька етапів розвитку - від макулопапул (papula — ураження шкіри (частіше округле), підняте над рівнем навколишньої шкіри) до везикул (невеликих наповнених рідиною бульбашок) і пустул, які приблизно через 10 днів покриваються корочками. До повного зникнення кірочок може пройти три тижні.

«Від віспи мавп немає специфічного лікування або вакцини, проте попередня вакцинація проти натуральної віспи є високоефективною профілактикою віспи мавп.

Захворювання може поширюватися з моменту появи симптомів до повного загоєння висипу та утворення свіжого шару шкіри», - повідомила головна державна санітарна лікарка Кіровоградської області Надія Оперчук .