• 04.05.2024

Діагностика, лікування та супровід осіб із та підозрою на ВІЛ

Вер 27, 2022

ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» спільно з Національною службою здоров'я України надає інформацію

131 290 українців у 2022 році отримали послуги з діагностики та лікування ВІЛ

Діагностика та лікування ВІЛ в Україні безоплатні. Не нехтуйте можливістю пройти тест на ВІЛ та дізнатися більше про профілактику, діагностику та лікування ВІЛ. Адже раннє виявлення інфекції і розпочате лікування дозволяють стримувати розвиток ВІЛ-інфекції в СНІД.

Де зробити тест на ВІЛ?

Тест на ВІЛ можна пройти у сімейного лікаря, терапевта або педіатра. Ви можете звернутися до свого лікаря, з яким підписана декларація. Або до будь-якого спеціаліста первинки в тому місці, де ви перебуваєте. Оплачувати тест не потрібно, адже він покривається Програмою медичних гарантій.

У Програмі медичних гарантій є пакет послуг “Діагностика, лікування та супровід осіб із ВІЛ-інфекцією”. За цим пакетом безоплатно можна отримати:

Тестування на ВІЛ та консультування.

Необхідні лабораторні дослідження: аналізи крові, сечі, визначення вірусного навантаження, обстеження на інфекції, що передаються статевим шляхом тощо.

Медичний нагляд, призначення антиретровірусної терапії, видача препаратів, моніторинг побічних реакцій.

Медичний нагляд дітей до 18 років, народжених від ВІЛ-позитивних матерів тощо.

Більше про безоплатні послуги людям з ВІЛ в Програмі медичних гарантій тут: https://cutt.ly/CVIAsGh.

Адресу та контакти найближчих медзакладів, які мають відповідний договір з НСЗУ, надасть оператор контакт-центру НСЗУ за номером 16-77. Деталі про роботу контакт-центру читайте тут: https://bit.ly/3LFPycn.