• 04.05.2024

Молозиво: ваше перше молоко

Вер 27, 2022

ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» спільно з ЮНІСЕФ в Україні надає інформацію

Рідина, яку виробляють ваші груди в перші дні після народження, називається молозивом. Це дуже концентрована їжа, яка максимально підходить до потреб немовляти. На початку вашій дитині буде потрібна лише невелика кількість молозива – від декількох крапель – під час кожного годування.

Молозиво багате антитілами та іншими корисними речовинами, воно дає імунний захист новонародженим, допомагає сформувати імунітет дитини та дозріти всім системам організму. Тому дуже важливо, щоб у перші дні життя ваша дитина отримала саме його.

У перші дні треба прикладати дитину до грудей часто, приблизно 1,5-2 години вдень. Вночі перерви можуть бути більше – кожні 3 години.

Через 3-5 днів ваші груди починають ставати більш наповненими, важкими, іноді гарячими – так частіше за все відчувається зміна молозива на перехідне молоко. У цей час краще почати годувати немовля раз на годину. Цей період триватиме десь 1-2 доби.

Далі годуйте дитину на вимогу – так часто, як вона цього хоче. У перші кілька місяців частота годувань може бути 10-12 разів на добу і більше.