• 19.05.2024

Всесвітній день вегетаріанства

Жов 1, 2022

1 жовтня відзначається Всесвітній день вегетаріанства – свято людей, які відмовилися від вживання м'яса. Хтось переходить на таке харчування через жалість до тварин, а хтось вважає відмову від м'яса корисною для організму. Незалежно від мотивів, всі вегетаріанці відзначають цей день. Не слід плутати їх з веганами – останні не вживають молочні продукти, яйця і мед, а для вегетаріанців це допустимо.

До 1900-их років вегетаріанство хоч і існувало, але не було дуже популярним. Лише на початку 20 століття такий раціон харчування став поширюватися по світу. Присвячений вегетаріанству день був заснований Міжнародним вегетаріанським союзом в 1978 році. У цей день проводяться тематичні семінари та дискусії, а також вегетаріанські ярмарки та дегустації.

Вегетаріанцями є близько 11% населення планети.Багато досліджень показують, що при різноманітному харчуванні вегетаріанський спосіб життя не шкодить організму. Однак така дієта не рекомендується вагітним і годуючим жінкам.Серед знаменитостей, які дотримуються такої дієти, можна назвати Бреда Пітта, Камерон Діас, Пола Маккартні, Піфагора. Вегетаріанцем також був Адольф Гітлер.

Найбільше вегетаріанців проживає в Індії. Відмова від м'яса в індійців часто обумовлена релігією або філософією. Найменше вегетаріанців у Китаї.

Вегетаріанська дієта прискорює метаболізм, через що організм швидше спалює калорії. Вегетаріанці рідше мають надлишкову вагу. Суворі вегани змушені приймати вітамін B12 в таблетках, оскільки в достатній кількості він міститься тільки в продуктах тваринного походження. Існує безліч вегетаріанських варіантів м'ясних страв, таких як соєві сосиски або котлети з тофу. На смак вони майже не відрізняються від м'ясних.