• 18.05.2024

Всесвітній день тверезості і боротьби з алкоголізмом

Жов 2, 2022

Традиційно 2 жовтня відзначається Всесвітній день без алкоголю. Історія свята починається з 2008 року. Саме тоді в Женеві відбулося засідання Міжнародної асамблеї охорони здоров’я, на якій індійський міністр Анбумані Рамадос запропонував започаткувати цей день. Рішення було прийнято без заперечень.

Дата святкування обрана не випадково, адже 2 жовтня народився відомий індійський діяч Махатма Ґанді. Рамадос висловив думку, що вживання алкоголю призводить до поганих наслідків, тому з цим потрібно боротися. З того часу World No Alcohol Day пропагує вести здоровий образ життя.

У всіх країнах світу проблема зловживання спиртними напоями є досить актуальною. За даними ВООЗ, щорічно близько 2,5 мільйона смертей у всьому світі пов'язані зі зловживанням алкоголю. Доведено, що алкоголізм є причиною більш ніж 200 серйозних порушень здоров'я. До них відносяться як захворювання, так і механічні травми.

Алкоголь – це нейротоксична отрута, що руйнує мозок, печінку, нирки, позначається на роботі всіх внутрішніх органів людини і згубно діє на всі клітини і тканини організму. У алкоголіків часто розвивається цироз печінки і онкологічні захворювання. На тлі прийому алкоголю важче протікають гепатити, спостерігаються панкреатити, нерідко через пошкодження підшлункової залози розвивається цукровий діабет. Зловживання алкоголем призводить до підвищення артеріального тиску, гіпертрофії серцевого м'язу, розвитку інфаркту міокарду, порушенню мозкового кровообігу – інсульту. Особливу стурбованість викликає поширення вживання алкогольних напоїв в середовищі молоді та підлітків. На рівні центральної нервової системи етиловий спирт діє як наркотична речовина, руйнуючи тканини мозку, що відповідають за інтелект; порушуються просторові відчуття, координація рухів, виникають провали в пам'яті, безладна мова. Важкі алкогольні проблеми вносять свій внесок у зниження народжуваності і погіршення здоров'я дітей. Близько 1/3 чоловіків, що приймають алкоголь систематично, страждають від імпотенції. Особливо згубно впливає алкоголь на жіночу статеву систему. Жінки втрачають дітородну функцію, народжують дітей мертвими або з вираженими дефектами. Діти, що народилися від алкоголіків, погано розвиваються фізично, у них відзначається недорозвинення психіки.

Руйнуючи себе, як особистість, алкоголік руйнує і світ навколо себе, завдаючи біль і страждання своїм рідним і близьким людям.

Всесвітній день без алкоголю показує людям планети, що тверезість – це не тільки гарне самопочуття, але й безпечне щасливе життя.