• 19.09.2024

Інформуємо про тригемінальну невралгію – сьогодні міжнародний день

Жов 7, 2022

Впродовж десяти років 7 жовтня у світі відзначають день тригемінальної невралгії.

Це захворювання також називають невралгією трійчастого нерва. Це патологія, для якої характерні кількасекундні колючі болі на обличчі, в тих місцях, де проходить нерв. Біль при невралгії трійчастого нерва вважають найсильнішим болем з-поміж усіх, що існують. Його класичні прояви – біль половини обличчя, що супроводжується відчуттям електричного розряду.

Він посилюється під час жування, чищення зубів або на холодному повітрі. Водночас біль ніколи не переходить на іншу половину обличчя, не віддає в шию, потилицю, язик або за вухо.

Трійчастий нерв є найбільшим із черепних нервів і складається з 12 пар нервів, які контролюють багато функцій обличчя. Він виходить на поверхню поблизу скроні і ділиться на три гілки – очну, верхньощелепну та нижньощелепну.

Тригемінальну невралгію виявляють у 5 людей зі 100 тисяч населення. Частіше хворіють жінки. Зазвичай вперше хвороба проявляється у людей старше 40 років.

Найрозповсюдженіші причини невралгії трійчастого нерва:

- перенесений вірус герпеса;

- сильне переохолодження;

- захворювання зубів;

- переломи носа і рота;

- операції на обличчі;

- розсіяний склероз.

Пам’ятайте, самолікування може нашкодити! У разі виявлення симптомів будь-якого захворювання зверніться до лікаря! Бережіть себе і будьте здорові!