• 03.10.2024

8 жовтня – Весвітній день паліативної та хоспісної допомоги

Жов 8, 2022

Щороку у другу суботу жовтня нагадуємо про Всесвітній день паліативної та хоспісної допомоги, організатором якого є Світовий Альянс паліативної допомоги.

Щороку в Україні від невиліковних хвороб вмирають півмільйона людей. Багато з них помирають вдома, наодинці, страждаючи від болю та депресії, відсутності належного догляду. Тому люди  з невиліковними захворюваннями – одна з найуразливіших категорій, яка поребує ретельної уваги і особливого догляду.

Хоспіс – це спеціалізована медична установа, де доглядають невиліковно хворих людей наприкінці їх життя.

Всесвітня організація охорони здоров’я виокремила паліативну допомогу, як окремий напрямок медицини, у 1982 році. Нині пацієнтам, які потребують пліативної допомоги, надають її комплексно. Зокрема, медпрацівники забезпечують максимальну якість життя людини з невиліковним (смертельним) захворюванням шляхом запобігання та полегшення страждань завдяки ранньому виявленню і точному діагностуванню (оцінці) проблем, а також надання психосоціальної та моральної підтримки.

В основному паліативної допомоги потребують онкохворі, хворі на ВІЛ/СНІД, цукровий діабет. Згідно даних Всесвітньої організації охорони здоров’я необхідним мінімумом є 100 ліжок для паліативних хворих на 1 мільйон населення. Ситуація в Україні все ще не відповідає цим стандартам.

Однак зрушення є, бо і пацієнти, і лікарі, і громадські активісти зазначають, що за останні п’ять років спостерігається покращення надання паліативної допомоги в Україні. Серед іншого, з’явилися нові хоспіси або спеціалізовані відділення, розширився та покращився доступ до знеболення пацієнтів.

На кінець 2020 року в Україні нараховувалися 8 хоспісів у 7 містах України та 17 відділень паліативної допомоги при лікарнях і онкологічних центрах.

Надання паліативної хоспісної допомоги фінансує держава. Грошей бракує. Розуміючи важливість питання Національна служба здоров’я України у 2021 році поліпшила фінансування паліативної і хоспісної допомоги. Це стало можливим під час реформування другої ланки охорони здоров’я.

Бережіть себе і своїх рідних!