• 20.05.2024

Міжнародний день педіатрії – 20 жовтня

Жов 20, 2022

День для відзначення цієї дати обрали у 1973 році під час Всесвітнього конгресу педіатрів, який відбувся в Аргентині

Педіатрія – це галузь медицини, що займається вивченням, діагностикою, лікуванням та профілактикою захворювань у дітей до 18 років.

Впродовж першого місяця життя дитини щотижня до родини приходить педіатр і оглядає немовля. Після першого місяця життя впродовж року батьки раз на місяць приводять дитину на огляд до лікаря. Останній фіксує набір ваги, зріст, харчування дитини, розвиток шлунково-кишкового тракту й основних рефлексів. Педіатр повинен оцінити фізичний і психічний розвиток дитини, а у разі, якщо є відхилення від норми, вчасно направити до вузького спеціаліста для корекції.

У кожному віці дитячий організм має фізіологічні особливості, тому педіатр лікує дитину з урахуванням її індивідуальних і вікових особливостей.

Педіатр може лікувати такі захворювання:

бронхіальні;

легеневі;

інфекційні;

ендокринні та серцево-судинні;

хвороби шлунково-кишкового тракту;

паразитарні;

алергічні реакції;

рахіт.

Для того, щоб отримати освіту педіатра, слід вчитися 11 років. У роботі особливу увагу педіатри приділяють профілактиці захворювань. Адже краще попередити хворобу, ніж лікувати її. Своєчасні і регулярні консультації, які дає педіатр – запорука правильного розвитку дитини, а також можливість запобігання виникненню будь-яких ускладнень.