• 20.05.2024

Всесвітній день йододефіциту

Жов 21, 2022

Щороку 21 жовтня у світі відзначають День йододефіциту

Йод – необхідний елемент для нормального росту й розвитку людини. В організмі зазвичай міститься 15-20 міліграмів йоду. Експерти ВООЗ визначили  безпечну дозу йоду на добу 1 міліграм. На думку вчених, створити надлишок йоду в організмі досить складно, оскільки 95-98% цього мікроелементу виводиться із сечею, а 2-5% – через кишківник.

Якщо в організмі недостатньо йоду, це може супроводжуватись, зокрема:

загрозою переривання вагітності;

затримкою росту у дітей;

погіршенням пам’яті, слуху;

затримкою інтелектуального розвитку у дітей та зниженням розумової активності у дорослих;

відчуттям постійної втоми, слабкості, депресії;

порушенням роботи кишківника;

відчуттям холоду;

сухістю шкіри, втратою її еластичності;

випадінням волосся;

збільшенням щитоподібної залози;

раком щитоподібної залози.

 

За даними ВООЗ, нині приблизно третина населення планети відчуває вплив дефіциту йоду, близько 54 країн все ще мають дефіцит йоду. В Україні серед усіх ендокринних порушень на недуги щитоподібної залози припадає понад 40%.

Щоб уникнути йододефіциту, до щоденного раціону слід включити такі продукти:

морепродукти (мідії, кальмари, креветки, ікру, ламінарію) та морську білу рибу (минтай, хек, тріску тощо);

яловичину;

яйця;

молоко;

овочі (картоплю, редиску, часник, буряк, томати, баклажани, спаржу, зелену цибулю, щавель, шпинат);

фрукти (банани, апельсини, лимони, дині, ананаси, хурму, фейхоа), волоські горіхи.

Харчуйтесь правильно і будьте здорові!