Щороку 21 жовтня у світі відзначають День йододефіциту
Йод – необхідний елемент для нормального росту й розвитку людини. В організмі зазвичай міститься 15-20 міліграмів йоду. Експерти ВООЗ визначили безпечну дозу йоду на добу – 1 міліграм. На думку вчених, створити надлишок йоду в організмі досить складно, оскільки 95-98% цього мікроелементу виводиться із сечею, а 2-5% – через кишківник.
Якщо в організмі недостатньо йоду, це може супроводжуватись, зокрема:
загрозою переривання вагітності;
затримкою росту у дітей;
погіршенням пам’яті, слуху;
затримкою інтелектуального розвитку у дітей та зниженням розумової активності у дорослих;
відчуттям постійної втоми, слабкості, депресії;
порушенням роботи кишківника;
відчуттям холоду;
сухістю шкіри, втратою її еластичності;
випадінням волосся;
збільшенням щитоподібної залози;
раком щитоподібної залози.
За даними ВООЗ, нині приблизно третина населення планети відчуває вплив дефіциту йоду, близько 54 країн все ще мають дефіцит йоду. В Україні серед усіх ендокринних порушень на недуги щитоподібної залози припадає понад 40%.
Щоб уникнути йододефіциту, до щоденного раціону слід включити такі продукти:
морепродукти (мідії, кальмари, креветки, ікру, ламінарію) та морську білу рибу (минтай, хек, тріску тощо);
яловичину;
яйця;
молоко;
овочі (картоплю, редиску, часник, буряк, томати, баклажани, спаржу, зелену цибулю, щавель, шпинат);
фрукти (банани, апельсини, лимони, дині, ананаси, хурму, фейхоа), волоські горіхи.
Харчуйтесь правильно і будьте здорові!