• 20.05.2024

Всесвітній день людей з вадами мовлення

Жов 22, 2022

Щороку, 22 жовтня, у світі відзначають День людей з вадами мовлення, ініціатори – фахівці з дослідження патологій мови з Канади

Мовлення – основа людського розуму. Від нього залежать засвоєння інформації і налагодження комунікацій.

Від проблем з мовленням можуть страждати і діти, й дорослі. Перші – через особливості розвитку щойно сформованого мовного апарату. Другі – після отриманих фізичних чи психологічних травм. Людині, обмеженій у можливості усно виражати свої думки, важко дається комунікація з оточуючими.

Існує багато розладів мовлення, але одним з найпомітніших та найтяжчих вважається заїкання або логоневроз – порушення плавності, ритму та організації мовлення.

За різними даними, від заїкання в світі страждає від 1 до 5% населення.
До заїкання більш схильні чоловіки, у них цей розлад зустрічається в 3-4 рази частіше, ніж у жінок.

Від 50 до 80% дітей можна повністю позбавити цієї вади за допомогою спеціальної терапії. Щодо дорослих, для досягнення стійкого позитивного результату доводиться докладати набагато більше зусиль як медикам, так і пацієнтам.

Особливості психіки людей, що заїкаються:
боязкість і збентеження у присутності людей;
надмірна вразливість;
бурхлива фантазія, що підсилює заїкання;
боязнь говорити в присутності певних людей або в суспільстві.

На заїканням страждали Демосфен, Уїнстон Черчілль, Мерилін Монро, Ісаак Ньютон, Брюс Вілліс, Ентоні Хопкінс та інші відомі люди.

Заїкання не передається у спадок. Однак передається генетична схильність до цього захворювання, і при певних умовах воно може проявитися.

В цей день люди з вадами мовлення можуть відчути себе не одинокими в боротьбі зі своїм захворюванням, а частиною великої спільноти. Це не дає їм впадати у відчай та посилює бажання спілкуватися.

Також Всесвітній день людей з вадами мовлення дає можливість спеціалістам, що займаються лікуванням пацієнтів та дослідженнями в цій області, отримати більше сучасної інформації з усього світу, дізнатися про нові відкриття, наприклад, на онлайн-конференціях чи семінарах, поділитися з колегами досвідом та проблемами.