Щороку у світі з 20 по 26 жовтня проводять Тиждень профілактики отруєнь свинцем
Свинець – це токсичний метал, застосування якого призвело до забруднення навколишнього середовища і виникнення проблем зі здоров’ям людей у багатьох країнах світу. Відомо, що 30-45% із загальної кількості свинцю, що потрапляє в організм людини, надходить з їжею, 30% – з пилом, 10-20% – з питною водою і 5-20% – з повітрям.
За даними ВООЗ, свинець є одним з найбільш глобальних і небезпечних забруднювачів навколишнього середовища. Цей метал використовують у різних галузях господарства та в побуті, а також на великих виробництвах і у світовій торгівлі. Усе це зумовлює закономірне надходження свинцю в об’єкти довкілля.
Щороку у світі збільшується виробництво свинцю. Вчені встановили збільшення концентрації свинцю в оточуючому середовищі: у 200 разів – за останні три тисячі років (в пластах льоду на півночі Європи); у 4 рази – за останнє століття (у віддалених ставках), у 2 рази – за останні 50 років (в ґрунті).
Згідно з висновком комітету ООН з охорони навколишнього середовища, свинець визнано одним із пріоритетних глобальних забруднювачів, що потребують першочергового контролю.
При надходженні в організм людини з їжею свинець всмоктується у травному каналі в кров, де з’єднується з молекулами гемоглобіну. В організмі може накопичуватись, зокрема, у кістках, печінці та нирках.
До профілактичних заходів отруєнь свинцем відносять:
придбання продуктів харчування у продавців, які перевіряють свою продукцію на вміст хімічних речовин;
утримання від збирання фруктів, овочів, лікувальних трав, грибів біля автомагістралей, автозаправок, на території підприємств, військових баз;
мінімізація проведення дозвілля біля автодоріг з високою концентрацією авто;
використання респіраторів у роботі з речовинами з високим вмістом свинцю (масляні фарби, свинцеві акумулятори тощо).
У разі підозри на інтоксикацію, зверніться до лікаря. Бережіть себе і дбайте про своє здоров’я!