• 19.05.2024

День інтерсекс-людей

Жов 26, 2022

26 жовтня світ відзначає День обізнаності про інтерсекс-людей

Інтерсекс-люди – це люди, які народилися з такими варіантами статевих ознак (хромосомний набір, внутрішні та зовнішні статеві органи, статеві гормони тощо), які, відповідно до Управління Верховного комісара ООН з прав людини, не підходять під типові визначення для чоловіків або жінок.

Інтерсексуальність може бути очевидною при народженні (статеві органи можуть бути неоднозначними і мати вигляд як проміжний варіант між чоловічими та жіночими).

У світі орієнтовно народжуються 1,7% людей зі статевими характеристиками (включаючи набір хромосом, статеві залози та геніталії), які не вписуються у стереотипне сприйняття чоловічого і жіночого тіла. Це така ж сама кількість, як і рудих людей. В Україні у 2020 році людей-інтерсекс було орієнтовно 800 тисяч.

Люди-інтерсекс народжувалися завжди, в усі історичні епохи. Однак до цього часу вони лишаються в тіні: законодавчо в Україні не визнані. У переважній більшості люди-інтерсекс навіть не знають про свою особливість через відсутність поінформованості медичних працівників та суспільства в цілому, а також низький рівень діагностики.

Наразі в Україні питання інтерсекс-людей не врегульоване: досі практикуються хірургічні втручання із «нормалізації» статевих органів, система охорони здоров’я все ще тримається на бінарності та не завжди спроможна надати необхідну допомогу інтерсекс-людям, відсутність можливості вказати третю стать в документах позбавляє інтерсекс-людей можливості реалізації частини їхніх прав.

З 2015 року Всесвітня організація охорони здоров'я та ООН почали виводити інтерсексуальність з площини патології статевого розвитку та представляти це як варіацію статевого розвитку, нині наявність інтерсексуальних рис не вважається хворобою.