• 01.05.2024

Всесвітній день кератоконуса

Лис 10, 2022

Міжнародний День кератоконуса – захворювання очей – проводять щороку 10 листопада

Кератоконус – незапальне захворювання очей, яке характеризується витонченням рогівки, яка набуває конічної форми, у той час як форма здорової рогівки – сферична. Захворювання виникає через те, що волокна рогівки втрачають міцність. Під дією внутрішньоочного тиску рогівка випинається вперед. Кератоконус, як правило, розвивається на обох очах.

Захворювання зазвичай виникає у підлітковому віці, але іноді трапляється також у молодих людей, частіше до 30 років. Зміна форми рогівки відбувається повільно, як правило – протягом кількох років. Однак зустрічаються  також випадки швидшого прогресування кератоконуса.

Через хворобу гострота зору знижується і людина бачить предмети спотвореними, лінії – зламаними. При прогресуючому кератоконусі людина має проблеми з підбором оптичних засобів корекції. Корекція м’якими або жорсткими контактними лінзами може бути проблематичною через непереносимість лінз. При розвинених стадіях кератоконуса відбувається витончення рогівки (аж до розриву), що супроводжується вираженим больовим синдромом. Якщо хворобу не лікувати, можна втратити зір.

Ознаки  кератоконусу:

неможливість коригувати спотворення зору за допомогою окулярів і контактних лінз;

прогресуюче зниження гостроти зору;

спотворення зору, схожі на астигматизм (людина бачить предмети нечітко, розмито чи викривлено);

ореоли та засвіти у вечірній і нічний час;

на останніх стадіях кератоконуса з’являється видне неозброєним оком конусоподібне випинання рогівки.

Захворювання може передаватись спадково.

На жаль, профілактичних заходів проти появи кератоконуса не існує, однак якщо регулярно проходити огляди у окуліста, можна вчасно виявити захворювання і почати лікування на ранній стадії, що вчасно зупинить прогресування хвороби.