• 05.05.2024

Надія Оперчук розповіла у радіоефірі про пілотний проєкт, який допоможе прогнозувати поширення COVID-19

Лис 11, 2022

Головна санітарна лікарка Кіровоградської області Надія Оперчук в ефірі «Українське радіо. Кропивницький» розповіла про проєкт з дослідження стічних вод, який вперше реалізується в області

Кіровоградська область одна з чотирьох, разом з Дніпропетровською, Львівською і Чернівецькою, де у жовтні стартував пілотний проєкт щодо виявлення вірусу COVID-19 у стічних водах каналізаційних споруд. Зразки беруть на каналізаційних спорудах в Кропивницькому і відправляють в лабораторію у місто Дніпро.

«Такі дослідження проводились у інших країнах і встановили, що вірус присутній у випорожненнях людини, хворої на коронавірус і разом з випорожненнями вони потрапляють у господарські каналізаційні стічні води. Коронавірус присутній у випорожненнях людини незалежно від симптоматики і форми хвороби – легкої, середньої, тяжкої», – розповіла Надія Оперчук.

Головна санітарна лікарка регіону зауважила, що важливість проєкту полягає у тому, що вірусологи Кіровоградської області зможуть прогнозувати поширення коронавірусу на декілька тижнів вперед.

Після закінчення проєкту, через місяць, міжнародні експерти і USAID Україна оцінять результати досліджень.