• 05.05.2024

Міжнародний День логопеда

Лис 14, 2022

Починаючи з 2004 року, 14 листопада у світі відзначають День логопеда

Логопедія – це терапевтична дисципліна. Логопеди займаються проблемами слуху, голосу та ковтання. Мета логопеда – розвиток та корекція всіх компонентів мови, він навчає пацієнта навичкам спілкування. Окрім цього у роботі з дітьми адаптує їх в соціальній, навчальній і побутовій сферах життя.

Логопед працює з усіма порушеннями мовлення: загальним недорозвиненням мовлення, його відсутністю, порушеннями голосу, темпу і тембру мови, мовними відхиленнями внаслідок патології центральної нервової системи. Рання діагностика мовленнєвих відхилень є запорукою успішних логопедичних занять.

За даними статистики, число мовних розладів зростає з року в рік, у зв’язку з цим актуальність проблем корекції мовних порушень у дітей вже приймає глобальний характер. Водночас фахівці встановили, що більшість населення має проблеми зі спілкуванням.

більшість – це діти та люди похилого віку;

діти більш схильні до серйозних (важких) комунікативних розладів, ніж люди старшого віку;

кожній сьомій людині з порушеннями мови потрібна офіційна допомога у спілкуванні.

половина всіх людей, яким потрібна офіційна допомога у спілкуванні, відчуває незадоволену потребу у цій допомозі.

троє з п'яти осіб, які мають незадоволену потребу у формальній допомозі у спілкуванні – діти.

Логопеди працюють у багатьох сферах, всіх етапах життя. Перед початком лікування лікарі проводять оцінку, що ґрунтується на клінічному спостереженні, а потім ставлять діагноз. Після закінчення цієї діагностики пропонуються сеанси реабілітації. Їхня кількість, тривалість і характер сильно різняться залежно від захворювання. Таким чином, сеанс може тривати від 30 хвилин, якщо це захворювання суглоба, до 1 години, якщо йдеться про інвалідний розлад, такий як глухота.

Сьогодні своє професійне свято відзначають люди, які допомагають іншим почуватися комфортніше у суспільстві. Ми вдячні за вашу роботу, бажаємо успіхів на вашій ниві, міцного здоров’я і прихильності долі!