• 13.05.2024

17 листопада – Міжнародний день недоношених дітей

Лис 17, 2022

Щороку, починаючи з 2009, у світі відзначають день передчасно народжених дітей. Його заснували за ініціативи Європейського фонду по догляду за новонародженими дітьми

Щороку у світі орієнтовно 15 мільйонів дітей народжуються недоношеними, іншими словами, в середньому це кожна 10-та дитина. Більше одного мільйона з цих дітей вмирають невдовзі після народження, а багато хто страждає від різних видів фізичної і неврологічної інвалідності або відчувають проблеми в навчанні. За статистикою, передчасні пологи є причиною майже половини всіх випадків смерті новонароджених дітей у світі.

Впродовж останніх років фіксують стабільне зростання народження дітей раніше терміну. Як відомо, всі новонароджені діти вразливі, а передчасно народжені – особливо. Проблема передчасних пологів залишається однією з проблем, недооцінених суспільством. Лікарі прагнуть привернути до неї увагу, в тому числі і в Україні.

На зростання кількості випадків передчасних пологів може впливати:

пізніший вік жінки, що народжує;

використання ліків від безпліддя;

необгрунтоване передчасне проведення стимуляції пологів і кесаревого розтину. Для виходжування дітей, які отримали життя в результаті таких пологів, потрібен високотехнологічний інтенсивний догляд.

Однак не тільки. Народження недоношеної дитини – це серйозний стрес для батьків, які потребують не тільки якісного медичного догляду їх дитини, матеріальної підтримки, а і психологічної допомоги. Слід знати, що недоношеність – не вирок, і що величезна кількість недоношених новонароджених виросли не тільки здоровими і повноцінними, але й видатними людьми.