• 14.05.2024

17 листопада – Всесвітній день боротьби проти хронічного обструктивного захворювання легень

Лис 17, 2022

Проведення цього Дня заснувала Глобальна ініціатива з боротьби проти хронічної обструктивної хвороби легень (ХОЗЛ)

За оцінками ВООЗ, від цієї хвороби страждає понад 200 мільйонів людей,. Прогнозується, що 2030 року ХОЗЛ стане третьою за значимістю причиною смерті в усьому світі.

Хронічне обструктивне захворювання легень (ХОЗЛ) – це хворобливий стан, що характеризується обмеженням повітряного потоку дихальних шляхів, яке не являється повністю зворотним. Обмеження повітряного потоку зазвичай прогресує і пов’язано з незвичайною запального характеру відповіддю легень на шкідливі частки або гази.

Хронічні обструктивні захворювання легень (ХОЗЛ) часто зустрічаються у всіх промислово розвинутих країнах. Це важлива медична і соціальна проблема, яка прогресує в усьому світі.

Хронічні обструктивні захворювання легень супроводжуються прогресуючою бронхіальною астмою. Обмеження повітряного потоку найчастіше прогресує та пов’язане з запальною реакцією легень на інгаляційну експозицію ушкоджувальних часток або газів.

Зовнішні чинники, які можуть призвести до ХОЗЛ:

екологічне забруднення навколишнього середовища;

інфекції – дитячі та респіраторні;

тютюнопаління, вживання алкоголю;

низький рівень життя.

Внутрішні чинники:

генетично зумовлені фактори ризику;

гіперреактивність бронхів;

недорозвинуті легені.

Особливістю ХОЗЛ є безсимптомний перебіг і відтермінування появи клінічних проявів. Хронічні обструктивні захворювання легень є первинно хронічним захворюванням. Розгорнута клінічна картина хвороби при тютюнопалінні настає через 20-40 років, відколи пацієнт почав палити щонайменше 20 цигарок в день.

ХОЗЛ негативно впливає на серцево-судинну, нервову і кістково-м’язову систему (остеопороз, сидячий спосіб життя тощо).

Хронічне обструктивне захворювання легень – це хвороба, яка уражає не лише легені. Це прогресуюча хвороба, уповільнити яку можливо за допомогою правильно призначеного лікування.