• 05.05.2024

Рак простати: фактори ризику

Лис 18, 2022

ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» спільно з Центром громадського здоров’я надає інформацію

☝️ Наразі точно не встановлено, що спричиняє рак передміхурової залози (простати), хоча низка факторів може збільшити ризик розвитку цього захворювання.
 
❗ Якщо ви перебуваєте в групі ризику, зверніться до свого лікаря, щоб пройти обстеження. Раннє виявлення та своєчасний початок лікування раку підвищує шанси на успіх.
Фактори ризику раку простати:
 
🟦 Вік.
З віком у чоловіків значно зростає ризик розвитку раку передміхурової залози. Приблизно 60% випадків раку передміхурової залози діагностують у чоловіків віком понад 65 років.
 
🟦 Сімейна історія хвороби
Якщо у сім'ї батько чи брат хворіли на рак простати до 60 років, це збільшує ризик розвитку онкологічної хвороби. Дослідження показують, що наявність близької родички, у якої розвинувся рак молочної залози також може збільшити ризик розвитку раку простати. Приблизно 20% випадків цього типу раку пов'язані із сімейним анамнезом. Він може розвинутися через поєднання генетичних факторів та факторів навколишнього середовища або способу життя.
 
🟦 Зайва вага та ожиріння.
Нещодавні дослідження показують, що може бути зв'язок між ожирінням та раком простати, а збалансоване харчування та регулярні фізичні вправи можуть знизити ризик розвитку хвороби.
 
🟦 Харчування.
Раціон з високим вмістом овочів, фруктів та бобових, таких як квасоля та горох, може знизити ризик розвитку раку простати. Вживання великої кількості оброблених продуктів, червоного м'яса та насичених тварин жирів може збільшити ризик розвитку деяких видів раку.
 
🟦 Відсутність фізичних вправ та малорухливий спосіб життя.
Ймовірність розвитку раку знижується у людей, які ведуть активний спосіб життя. Приділяйте фізичній активності щонайменше 150 хв на тиждень.
 
🟦 Дуже високе споживання кальцію.
Вчені наразі досліджують питання зв'язку наявності великої кількості кальцію в організмі та розвитком раку простати. Хоча кальцій необхідний нашому організму, намагайтеся отримувати його з харчових продуктів. Не приймайте препарати кальцію без призначення лікаря!
Джерела: http://bit.ly/3XbDNkd
http://bit.ly/3Ef0Hig