• 26.04.2024

Сьогодні – Всесвітній день боротьби зі сказом. Як захиститись?

Вер 28, 2018

Сказ дуже небезпечна хвороба. В разі якщо цією недугою хворіє людина вилікувати її неможливо. Слід зазначити, що причиною хвороби як для тварин так і для людей є хвора тварина через слину якої, при укусах, передається збудник сказу. І якщо домашні тварини постійно під наглядом хазяїв, то дикі хворі тварини можуть наносити укуси домашнім в той час, коли хазяїни свійських тварин цього не бачать.

Єдиним заходом попередження захворювання є щеплення. Антирабічною вакциною область забезпечена. Тому при укусах дикими чи бродячими свійськими тваринами слід обов’язково негайно звернутись до лікаря. Власне і при покусах свійськими тваринами теж слід звернутись за медичною допомогою.

Взагалі ж ситуація по захворюваності тварин сказом (так звана епізоотія) в області погіршується з року в рік. Не є виключенням і поточний рік – зареєстровано 105 хворих тварин проти 25 за аналогічний період минулого року. 

Станом на 28.09.2018 року до медичних установ області з покусами звернулося 1744 постраждалих, з них 396 особам було призначено антирабічну допомогу; в обласному центрі відповідно, звернулося 634 особи, призначень 40.

Враховуючи те, що за рік реєструється більше двох тисяч звернень людей постраждалих від укусів тварин, в області склалась реальна загроза захворювання сказом людей, адже укуси здійснюються і тваринами в яких виявляється захворювання. Завдяки роботі медичної служби   та комунальних служб на місцях, фахівців обласного лабораторного центру, щодо організації та проведення щеплень, захворювання серед людей на сказ вдалось уникнути.

Для попередження захворювань при укусах чи ослиненнях шкіри та при контакті з дикими тваринами потрібно відразу звертатись за медичною допомогою!  Ще раз акцентуємо Вашу увагу – в разі затягування звернення  до лікаря та в результаті настання фактичного захворювання людини на сказ лікування не допоможе і все може  закінчитися трагічно.

Завідувач відділенням організації

епідеміологічних досліджень                                                       М.Молодченко

Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.labcentr.kr.ua.

1 266 Переглядів