• 26.04.2024

Міжнародний день боротьби з ожирінням – 26 листопада

Лис 26, 2022

У 2000 році Всесвітня організація охорони здоров’я вперше використала термін «епідемія» для характеристики ситуації з ожирінням.

За оцінками ВООЗ, надмірною вагою в сучасному світі страждають приблизно 1,5 мільярда дорослих людей, а орієнтовно 20 мільйонів дітей до 8 років мають проблеми із зайвою вагою. В Україні від зайвої ваги страждає орієнтвно 15% населення.

Ожиріння – це хронічне рецидивуюче захворювання, що характеризується надмірним нагромадженням жирової тканини в організмі.

Ожиріння збільшує ризик виникнення різноманітних захворювань, зокрема:

захворювання серця;

діабет ІІ типу;

синдром обструктивного апное сну (різке зменшення або повна зупинка дихання під час сну);

деякі види онкологічних захворювань;

остеоартриту;

астми.

Найчастіше ожиріння виникає внаслідок споживання їжі з високою калорійністю у поєднанні з недостатньою фізичною активністю, плюс за наявності фактора генетичної сприйнятливості. Основні причини ожиріння:

малорухливий спосіб життя;

нераціональне харчування та переїдання;

хронічна перевтома, стреси.

Ожиріння – це проблема, з якою можна і потрібно боротися. Для цього необхідно, в першу чергу, бажання самих людей змінити свої звички і спосіб життя.

Профілактика та лікування: на початку лікують ендокринні (гормональні) порушення, соматичні хвороби, психічні розлади, які сприяють ожирінню. Потім – дієта під наглядом дієтолога. Будь-які розрекламовані засоби для схуднення можуть дати деякий ефект тільки разом з обмеженням споживання калорій, жирів, вуглеводів і збільшенням фізичного навантаження.

Людям з надмірною вагою рекомендують бігати, плавати або їздити на велосипеді. Найбільш простим фізичним навантаженням вважають ходьбу.  Вона повинна бути регулярною, помірної інтенсивності, щоденною, починаючи з 10 хвилин на день, з поступовим збільшенням тривалості до 30-40 хвилин, з включенням коротких (10-15 хвилин) епізодів швидкої ходьби.