• 02.05.2024

День невролога – 1 грудня

Гру 1, 2022

1 грудня у світі відзначають день невролога (невропатолога)

Неврологія – це наука, яка вивчає всі прояви нормального розвитку та патології нервової системи людини, а також зміну нервової системи внаслідок хвороб інших органів і систем організму або шкідливих зовнішніх факторів.

Основна роль нервової системи – це сприйняття та аналіз всіх сигналів поза організмом і всередині організму, подальша трансляція, обробка і відповідна реакція. Простіше кажучи –  це вартовий, який сигналізує про збій в організмі або зміни в навколишньому середовищі.

Невролог – це лікар, який діагностує і лікує захворювання центральної та периферичної нервової системи.

Найчастішим сигналом збою у роботі цих систем є біль. Основні симптоми, на які слід звернути увагу, пов'язані з вірогідним ураженням центральної нервової системи, а саме головного мозку, кі можуть супроводжуватись такими наслідками:

головний біль;

оніміння;

запаморочення;

хиткість;

асиметрія обличчя;

косоокість;

двоїння;

утруднення ковтання;

порушення мови;

незручність при виконанні звичайних рухів;

слабкість чи оніміння в руці або нозі;

судоми;

втрата свідомості.

Також можуть бути симптоми порушення вищих психічних функцій: порушення пам'яті, інтелекту, дратівливість, плаксивість, швидка зміна настрою, депресія, тривога, нав'язливі думки та дії, зниження критики до ситуації, себе, своєї хвороби тощо.

Найчастішою причиною звернення пацієнтів до невролога на амбулаторному прийомі – це патологія периферичної нервової системи, що становить близько 70% від загальної кількості хворих.

Профілактикою неврологічних захворювань, серед іншого є збалансоване харчування, сон не менше 8 годин на добу, заняття спортом.

Ми вітаємо неврологів (невропатологів) з їх професійним святом! Дякуємо за щоденну роботу і бажаємо міцного здоров’я, успіхів у медичній практиці, сімейного щастя і затишку!