• 03.05.2024

Симптоми бутулізму

Гру 8, 2022

ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» спільно з Центром громадського здоров’я надає інформацію

Обережно з консервами і соліннями 42 людини захворіли на ботулізм через вживання неякісних консерв

За десять місяців 2022 року в Україні зареєстрували 71 осередок ботулізму, унаслідок яких захворіли 79 людей, з них дві дитини. Чотири випадки стали летальними.

Майже 60% людей, які захворіли на ботулізм, — чоловіки. Переважно хворіли люди віком 18–59 років (75%).

Більше половини хворих (53%) захворіли через виживання консервованих продуктів.

Загалом до недуги призводило вживання таких продуктів:

консерва м’ясна та з інших м’ясних продуктів — 32;

інші м’ясні вироби — 2;

риба прісноводна в’ялена та солена — 30;

риба морська в’ялена, копчена та солена — 3;

консерва рибна чи з морепродуктів — 4;

інші рибні вироби, морепродукти — 2;

консерва грибна — 3;

консерва овочева — 3.

Звертаємо увагу українців! На жаль, через війну багато з нас опинилися в умовах, коли доступу до свіжої і якісної їжі немає. Проте закликаємо з обережністю вживати зимову заготівлю та консерви.

Щоби вберегтися від ботулізму:

Не вживайте консервовані в домашніх умовах продукти, які зберігалися більше року.

Не купуйте консерви та інші продукти домашнього виготовлення з рук на вулицях та стихійних ринках.

Уникайте споживання в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби.

Не вживайте продукти, якщо сумніваєтесь у їх якості або не впевнені, що їх зберігали та/або транспортували належним чином.

При перших проявах симптомів недуги — негайно викличте швидку!

Детальніше: https://bit.ly/3uztZDz