• 04.05.2024

Яка медична допомога безоплатна для ветерана при пневмонії?

Гру 12, 2022

ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» спільно з Національною службою здоров'я України надає інформацію

Національна служба здоров’я України та Мінветеранів продовжують серію публікацій для ветеранів про те, як отримати безоплатну медичну допомогу. Сьогодні ми розповідаємо, які безоплатні послуги може отримати ветеран при пневмонії?

Діагностика та лікування пневмонії, а також необхідні аналізи є безоплатними за Програмою медичних гарантій. Ці послуги оплачує Національна служба здоров’я України.

Важливо не діагностувати захворювання самостійно, а звернутися до сімейного лікаря або терапевта, незалежно від наявності декларації. Адже симптоми пневмонії схожі на звичайну застуду або ГРВІ — кашель, утруднене дихання, висока температура, загальна слабкість, пітливість і тремтіння, втрата апетиту, біль у грудях, який посилюється при диханні та кашлі.

Сімейний лікар огляне і за потреби випише направлення на додаткові аналізи, обстеження, чи на консультацію до лікаря-спеціаліста, наприклад, пульмонолога.

З направленням можна отримати послугу у медзакладах, які підписали договір з Національною службою здоров’я на пакет амбулаторної допомоги.

Адреси таких медзакладів нададуть за телефоном контакт-центру 16-77.

Якщо стан вимагає госпіталізації, то лікар видасть направлення одразу в стаціонар. У стаціонарі всі необхідні обстеження, аналізи та саме лікування також є безоплатними.

Також лікування є безоплатним без направлення лікаря, якщо пацієнт сам звертається до медзакладу або при доставленні екстреною медичною допомогою.

При підозрі на пневмонію не варто одразу записуватися на комп'ютерну томографію чи самостійно призначати собі антибіотики. Адже причиною пневмонії може бути як бактерія, так і вірус. У випадку з вірусною пневмонією антибіотик просто не діє.

Визначити точну причину і призначити правильний антибактеріальний препарат може лікар та випише на нього рецепт. Безконтрольний прийом антибіотиків призводить до нечутливості бактерій до антибіотиків. Самолікування пневмоній значно ускладнює діагностику й результативність подальшої терапії.

Знайти всі публікації за темою можна за хештегом #ПМГдляВетерана.

Минулого тижня ми розповідали про, те які безоплатні послуги може отримати ветеран у сімейного лікаря: https://cutt.ly/S0q3KG2.

#ПМГдляВетерана