• 05.05.2024

10 грудня – День прав людини

Гру 10, 2022

Це міжнардне свято, яке заснувала Генеральна асамблея ООН 10 грудня 1948 року. Тоді ООН ухвалила Загальну декларацію прав людини.

Генеральна Асамблея проголосила Загальну декларацію прав людини як завдання, до виконання якого повинні прагнути всі народи і всі держави з тим, щоб кожна людина і кожний орган суспільства, завжди маючи на увазі цю Декларацію, прагнули шляхом освіти сприяти поважанню цих прав і свобод і забезпеченню, шляхом національних і міжнародних прогресивних заходів, загального і ефективного визнання і здійснення їх як серед народів держав – членів Організації, так і серед народів територій, що перебувають під їх юрисдикцією.

У Декларації заявлено також, що кожна людина повинна мати всі права і всі свободи, проголошені цією Декларацією, незалежно від раси, кольору шкіри, статі, мови, релігії, політичних або інших переконань, національного чи соціального походження, майнового, станового або іншого становища.

У декларації прописані основоположні права:

право на працю (стаття 23): Кожна людина має право на працю, вільний вибір роботи, на справедливі і сприятливі умови праці та на захист від безробіття;

право на відпочинок (стаття 24): Кожна людина має право на відпочинок і дозвілля, включаючи право на розумне обмеження робочого дня та на оплачувану періодичну відпустку;

право на освіту (стаття 26): Кожна людина має право на освіту. Освіта повинна бути безплатною, хоча б початкова і загальна.

Загальна декларація прав людини спонукала людство до розробки та укладення численних конвенцій, декларацій та протоколів з прав людини, серед яких:

Європейська Конвенція захисту прав людини та основоположних свобод 1950 року;

Женевська конвенція про захист прав людини під час збройних конфліктів; 

Декларація прав дитини; 

Міжнародний пакт про громадянські і політичні права;

Міжнародний пакт про економічні, соціальні і культурні права.  

Україна як держава-член Ради Європи 17 липня 1997 року ратифікувала Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод, яка спрямована на захист широкого спектра громадянських та політичних прав, та запровадила ефективний механізм забезпечення права особи на індивідуальне звернення за захистом порушених прав до Європейського суду з прав людини.

Починаючи з 2014 року  і до цього часу Україна продовжує зіштовхуватись із особливою жорстокістю та неповагою до прав людини, а також неповагою та міжнародно-правових актів у зв’язку з військовими діями, які розгорнула росія.