• 04.05.2024

11 грудня – День благодійності

Гру 11, 2022

Впродовж 15 років в Україні відзначають день благодійності. Святковою датою визначили кожну другу неділю грудня.

Робити благо для тих, хто цього потребує – такий сенс закладений у слово «благодійність». Це роблять добровільно у різні способи: виконують роботи чи надають послуги, дарують майно, підтримують фінансово тощо. Благодійністю займаються приватні особи, організації або благодійні фонди.

Мета Дня благодійності – утвердження принципів гуманізму і милосердя, сприяння розвитку благодійної діяльності, підтримка ініціатив громадських організацій.

Багато держав на законодавчому рівні намагаються підтримувати і стимулювати благодійну діяльність в своєму суспільстві. В європейських країнах і Сполучених Штатах Америки розроблено і діє законодавство, яке дозволяє проводити досить ефективну благодійну політику. Працює ряд міжнародних організацій і фондів. Дуже багато таких працюють і в Україні.

Згідно зі щорічним Всесвітнім рейтингом благодійності, торік Україна увійшла до першої двадцятки країн, хоча ще у 2019 році посідала в списку 101 місце. При цьому кількість благодійних організацій в країні зростає (за даними Держслужби статистики, на початку 2019 року їх було зареєстровано 18890), але менше половини з них (а саме 6649) звітують про свою діяльність перед Державною фіскальною службою. Як перевірити благодійний фонд:

благодійні фонди не збирають гроші на вулиці. Зазвичай для цього організовують різноманітні заходи: благодійні концерти, акції, аукціони, ярмарки, фестивалі, а гостей заздалегідь попереджають про збір коштів на сайті та у соціальних мережах. Якщо у вас просять гроші на вулиці, навряд чи вийде стовідсотково впевнитися, що це не шахраї;

перевірте сайт і соцмережі. Слід перевірити інформацію про його засновників та волонтерів. Якщо такої інформації немає, спробуйте самі її дізнатися. Знайдіть контакти організації та зателефонуйте. Не соромтеся питати усе, що вас цікавить – про мету проєкту, про звітність, документи, фотографії тощо. Справжні благодійники зможуть надати всю потрібну інформацію, тоді як шахраї, скоріше за все, кинуть слухавку і заблокують вас;

зайдіть на сайт Мін’юсту.Введіть назву фонду або код ЄДРПОУ, щоб отримати інформацію про організаційно-правову форму, імена засновників, місце реєстрації та інше.

Дізнайтесь, який статус організації, якій ви хочете довірити свої гроші. Згідно із законом України «Про благодійну діяльність та благодійні організації» благодійні фонди (БФ) можуть витрачати не більше 20% доходу на адміністративні витрати: оренду приміщення, комунальні послуги, зарплати тощо. Тоді як громадські організації (ГО) таких обмежень не мають.