• 04.05.2024

12 грудня – Всесвітній день загального медичного забезпечення

Гру 12, 2022

У 2016 році 12 грудня ухвалили резолюцію ООН, що закликає всі країни забезпечити своїх громадян доступним і якісним медичним обслуговуванням.

Цю дату відзначають під егідою Всесвітньої організації охорони здоров'я. Принцип, згідно з яким кожен отримує право на здоров’я – є найважливішим у формуванні гуманного міжнародного розвитку. Безпосередньою місією цього дня є контроль дій держав щодо покращення медичної допомоги населенню.

Сьогодні людство знає як вилікувати більшість хвороб та що потрібно зробити аби вберегти себе від захворювань. Але, на жаль, не всі країни забезпечують своїх громадян відповідними ліками, інструментами та обладнанням для збереження життя та здоров’я. Саме з метою поширення цього питання і був створений Всесвітній день загального медичного забезпечення. Тому що міжнародна спільнота завжди намагається створити умови, щоб кожен мав доступ до своєчасної допомоги, передусім тому що здоров`я є дуже важливим аспектом життя.

ВООЗ щороку стає все більш занепокоєна станом медичного забезпечення у цілому світі, адже рівень життя, обізнаності та прогресу в різних країнах дуже різний. Так, на жаль, діти народженні одночасно на різних континентах, або навіть у сусідніх державах мають зовсім різні шанси на виживання та довголіття.

Пандемія COVID-19 стала перевіркою на міцність для систем охорони здоров’я у всьому світі. Масштаби цієї кризи підкреслили гостру необхідність у якісному та своєчасному медичному забезпеченні.

Війна, яку розпочала росія, поставила нові виклики перед вітчизняною системою охорони здоров’я. Передусім важливим є забезпечення медичного доступу для тих, хто боронить нашу країну.

Україна береже право на здоров`я для своїх співвітчизників та забезпечує суспільство якісним медичним обслуговуванням за допомогою урядової Програми медичних гарантій та програмою «Доступні ліки». Усі служби, які є відповідальними за базові потреби медичної допомоги, готові забезпечувати нею своїх громадян.