• 08.05.2024

ВІЛ не обирає

Гру 13, 2022

ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» спільно з Центром громадського здоров’я надає інформацію

ВІЛ-інфекція — це захворювання, при якому вірус імунодефіциту людини вражає імунну систему та послаблює її. Так людина стає вразливою до інших інфекцій, вірусів та бактерій, а з часом, якщо не лікувати ВІЛ-інфекцію, у людини розвивається СНІД (синдром імунодефіциту людини).

Через хвилю упереджень та стереотипів щодо ВІЛ, які донині тягнуться у суспільстві, ми можемо помилково (!) вважати, що ВІЛ-інфекція — це захворювання, яке стосується маргіналізованих верств населення, людей, які потрапили у складні життєві обставини тощо.

Чи проводилися у вашому дитинстві у школах заходи до Всесвітнього дня боротьби з ВІЛ/СНІД? Як ви пригадуєте собі активності? Найбільш поширеною практикою було закликати школярів намалювати плакати про боротьбу з ВІЛ. На тих плакатах переважно були зображені червона стрічка (символ боротьби зі СНІДом), а також презерватив і шприц як символічна ілюстрація шляхів передачі ВІЛ — статевий та ін’єкційний.

Тож в голові одразу сформований образ секс-працівників та споживачів наркотиків як «типових» людей, які живуть ВІЛ. Але це неправда! Кожна людина може інфікуватися ВІЛ. Вірус не обирає.

ВІЛ передається через кров або інші біологічні рідини, що містять кров (сперма, виділення піхви, грудне молоко), також під час сексу. Ризик інфікуватися ВІЛ підвищується у людей, які:

— практикують незахищений секс;

— мають статевого партнера, партнерку або партнерів, ВІЛ-статус яких невідомий;

— вживають наркотики ін’єкційно;

— мають контакт із кров’ю (лікарі, поліцейські і тд) тощо.

Будь-хто із нас з вами на певному етапі життя може мати підвищений ризик інфікуватися ВІЛ. Серед людей, які живуть з ВІЛ, є бізнесмени, балерини, проектні-менеджери, прибиральники, кухарі, секс-працівники та вчителі. А також вегетаріанці, християни, споживачі наркотиків, діти та люди з великим деревородом.

ВІЛ не обирає. Кожен з нас може інфікуватися ВІЛ.

Але водночас і кожен з нас може захистится від ВІЛ!

Тож висновок один — профілактуйте ВІЛ. Існує безліч способів захистися від ВІЛ, лиш необхідно обрати той, який підходить саме вам. Дізнатися більше про види профілактики ВІЛ ви можете за посиланням: https://bit.ly/3OUsoSk