• 04.05.2024

Всесвітній день боротьби з поліомієлітом (WORLD POLIO DAY)

Жов 24, 2018

 

За ініціативою міжнародної неурядової організації Ротарі Інтернешнл (Rotary International) 24 жовтня щорічно відзначається Всесвітній день боротьби з поліомієлітом.

Цей захід має за мету привернути увагу до проблеми захворювання на поліомієліт та щодо необхідності ліквідації цієї хвороби на всій планеті.

Поліомієліт – це небезпечне, високо заразне інфекційне захворювання, яке викликається вірусом поліомієліту. Поліовірус здатен вражати нервову систему людини та викликати не зворотні паралічі.

  Ліків від поліомієліту не існує.

  Єдиним ефективним заходом боротьби із поліомієлітом є вакцинація.

  Згідно Календаря профілактичних щеплень в Україні вакцинація проти поліомієліту складається із трьох щеплень: у віці 2, 4 та 6 місяців та потім діти отримують три планові ревакцинації: у віці 18 місяців, в 6 та в 14 років.

В якості перших двох доз дитина отримує інактивовану поліомієлітну вакцину (ІПВ), яка містить убиті віруси поліомієліту та забезпечує гуморальний імунітет (присутність антитіл до вірусу у крові). Ця вакцина вводиться шляхом внутрішном’язової ін’єкції та може застосовуватись окремо, як моновакцина, або у складі комбінованих багатокомпонентних вакцин (від кількох хвороб одразу).

Подальша імунізація дітей проводиться оральною поліомієлітною вакциною (ОПВ) (краплі вакцини у ротову порожнину). До складу цієї вакцини входять живі ослаблені віруси поліомієліту. Завдяки цьому виду вакцини формується місцевий імунітет у кишківнику, що перешкоджає розповсюдженню вірусу в разі його потрапляння в організм.

Користуючись нагодою, напередодні Всесвітнього дня боротьби з поліомієлітом лікарі епідеміологи звертають увагу батьків щодо необхідності вакцинації дітей, у тому числі  проти поліомієліту.

Вакцини проти поліомієліту закуплені державою через Дитячий фонд  ООН-ЮНІСЕФ, є якісними, безпечними та ефективними, мають прекваліфікацію Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я (ВООЗ).

Щеплення в закладах охорони здоров’я проводяться безкоштовно, вакцини проти поліомієліту в Кіровоградській області є у достатній кількості.

Відділ організації дослідження біологічних факторів та епідеміологічного нагляду за інфекційними хворобами

 Передрук та інше використання матеріалів, що розміщені на сайті, дозволяється за умови посилання на www.labcentr.kr.ua.

841 Переглядів