• 05.05.2024

Чи впливає на ефективність гігієни рук покриття нігтів лаком або гель-лаком?

Тра 1, 2023

У дослідженнях було продемонстровано, що щойно нанесений лак для нігтів не збільшує кількість мікроорганізмів на руках, але потрісканий лак може підтримувати ріст більшої кількості мікроорганізмів, особливо у піднігтьових та білянігтьових ділянках, які не можна видалити під час проведення гігієни рук, що збільшує ризик перехресної передачі мікроорганізмів під час догляду за пацієнтом.

За даними Центру громадського здоров’я, численні дослідження свідчать, що в піднігтьових ділянках міститься велика кількість бактерій (найчастіше стафілококів, грамнегативних паличок (включно з Pseudomonas spp.) і коринебактерій) та дріжджових грибів.

При цьому максимальна колонізація відзначається вздовж 1 мм нігтя поруч із піднігтьовою шкірою. Наявність довгих нігтів унеможливить доступ мила або антисептика у ці ділянки та знівелює ефективність проведення гігієни рук як такої.

Слід пам’ятати, що як і прикраси, так і довгі чи гострі нігті (природні або штучні) можуть легко пошкоджувати медичні рукавички. Крім того, проводити гігієну рук із довгими нігтями досить боляче.

Щойно нанесений лак для нігтів не сприяє збільшенню кількості мікроорганізмів на них, але нанесений лак швидко вкривається мікротріщинами, що створює умови для розмноження мікробів та їх «захищеності» під час проведення гігієни рук.

У кожному закладі, який проводить догляд за пацієнтами, має бути розроблена політика щодо заборони носіння ювелірних виробів, штучних нігтів та покриття нігтів лаком. Причому такі правила не повинні враховувати культурні або релігійні уподобання, так як від цього залежить здоров’я як працівників, так і пацієнтів.

Запам’ятайте: медичні працівники не повинні носити прикрас на руках, штучних нігтів на час догляду за пацієнтом, а натуральні нігті мають бути короткими (довжиною до 0,5 см) без покриття штучними матеріалами (лаком, гель-лаком тощо)!