• 02.05.2024

Пріоритизація інфекційних хвороб у системі епідеміологічного нагляду в Україні

Кві 19, 2023

Головна державна санітарна лікарка Кіровоградської області Надія Оперчук разом із завідувачкою відділу моніторингу та реагування на небезпеки ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» Іриною Луняченко взяли участь у онлайн-заході «Пріоритизація інфекційних хвороб у системі епідеміологічного нагляду в Україні» .

Захід заплановано та проведено ДУ «Центр громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України» спільно із Бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я України.

Головне завдання пріоритизації полягає у визначенні пріоритетних інфекційних захворювань із метою зміцнення дієвості та операційної ефективності системи епідеміологічного нагляду, ефективного використання обмежених кадрових та фінансових ресурсів для цілей епідеміологічного нагляду за захворюваннями із урахуванням змін, що стосуються вразливості, епідеміології захворювання, наявності послуг із охорони здоров’я та їх доступності, в динамічному та непередбачуваному контексті.

Пріоритизація дозволить фіксувати дані щодо найважливіших захворювань та станів і не перевантажувати систему епідеміологічного нагляду. Визначені пріоритети захворювання також будуть використані для впровадження синдромного епідеміологічного нагляду для раннього виявлення інфекційних захворювань.