• 05.05.2024

Дайджест 1. Вплив нітратів на організм вагітної жінки та дитячого організму

Тра 1, 2023
Чиста вода - це життя, запорука нашого здоров’я і здоров’я наших дітей. На жаль, не всі ми маємо змогу її вживати. Значна кількість водоносних горизонтів забруднена різними шкідливими для організму людини сполуками. І особливої уваги серед них заслуговують нітрати. Що ж це за речовини?
Нагадаємо: нітрати - це солі азотної кислоти, багато з яких під назвою «селітри» широко використовуються як мінеральні добрива в сільському господарстві, а також у промисловості. Крім того, нітрати є природним продуктом кругообігу азоту в біосфері та головною формою неорганічного азоту в ґрунті.
На жаль, в результаті нераціональної та необдуманої діяльності людини виникло порушення його екологічного балансу, яке спричинило накопичення нітратів у рослинних продуктах, питній воді, що в свою чергу призвело до різкого збільшення нітратного навантаження на організм людини.
Чим небезпечні нітрати для Вашого організму? Нітрати добре всмоктуються в шлунково-кишковому тракті, швидко попадають у кров і розносяться по всьому організму. Саме тому при надходженні до організму людини нітратів у дозах, які перевищують допустимі, виникає клінічна картина гострого або хронічного нітратного отруєння.
Безпечною для дорослої людини дозою нітратів є 150-200 мг на добу, гранично допустимою - 500 мг, токсичною може бути доза понад 600 мг. Пам'ятайте, що ви можете зазнати хронічної або гострої нітратної інтоксикації, якщо будете вживати забруднену нітратами питну воду!
 
➡ Продовження читайте у наших наступних випусках:
Дайджест 2. Можлива небезпека: забруднена нітратами вода - від 02.05.2023 р.
Дайджест 3. Чи можливо уникнути небезпечної дії нітратів? - від 03.05.2023 р.